Doğu'nun uyanışı
Bilimin ışığı artık sadece 'batı'yı aydınlatmıyor. Erzurum Atatürk Üniversitesi gibi okullar, bölge gençlerine aynı kalitede eğitimi evlerinde veriyor
AÇIL SEZEN
Şimdiye kadar hep İstanbul ve Ankara'daki üniversitelerle ilgili bilgi verdik. Oysa Türkiye'de bilimin, kültürün ışığı sadece buralarda yanmıyor. Türkiye'nin birçok yerinde, kendi olanakları çerçevesinde, (belki de imkansızlıkların pençesinde) gençlere bir şeyler öğretmeye çalışan çok sayıda üniversite var.
Örneğin yıllardır terör korkusu ve gelir düşüklüğüyle mücadele eden Doğu Anadolu Bölgesi, bugün bilimin ışığıyla dikkat çekiyor. Eğitim reformuyla birlikte bölgede ardı ardına açılan orta seviyeli okulların yanısıra, eğitim kalitesini günden güne yükselten üniversiteler, "Doğu'nun Uyanışı"nı hazırlıyor.
Doğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük ili olan Erzurum'un Atatürk Üniversitesi de bilimin ışığını geri kalmışlığın üzerine tutan bir meşale. 1958 yılında kurulan, ancak yeterli altyapıya son yıllara kadar ulaşamayan üniversite, şu anki Rektör Erol Oral'ın çabalarıyla modern ve tüm bilimlerin altyapısını sunan bir hüviyete kavuştu.
Şu anda 40 bin öğrencisi, 2 bin öğretim görevlisi, 15 fakülte, 17 yüksekokul, 6 enstitü, 10 araştırma merkezi ve 50 bin mezunu bulunan Atatürk Üniversitesi, bölüm portföyünü de giderek genişletiyor. İlk öğrencilerini geçen yıl kabul eden İletişim Fakültesi, çağın gereklerini doğuyla kucaklaştıracak unsurlardan biri.
Beyin göçü bitecek
Kitle iletişim alanının ihtiyaç duyduğu uzman eleman adaylarını yetiştirme görevini üzerine alan fakülte, bölgenin en önemli açıklarından birini kapatmayı hedefliyor. Doğu Anadolu'daki tek İletişim Fakültesi'nin Dekanı Prof. Abdülkuddüs Bingöl, fakültenin kurulmasına en çok emeği geçen isimlerden biri.
Radyo ve TV, Halkla İlişkiler ve Gazetecilik bölümlerinden oluşan fakültede herbiri alanında uzman öğretim görevlileri eğitim veriyor.
İletişim Fakültesi'nin ve diğer fakültelerin sağladığı yarar sadece bilgiye yönelik değil. Özellikle istedikleri eğitimi almak için büyük şehirlere gidip zorluk çekmek durumunda kalan bölge gençlerine aynı eğitimi evlerinde alma imkanı veriyor. Böylelikle bölgenin belini büken aydınlık beyinlerin göçünün de bir nebze önü alınmış oluyor.
|