İşte Avrupa'da Apo'yu yargılayacak Türk
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Apo'nun davasını önümüzdeki Salı görüşecek. Davaya bakacak olan 10 yargıçtan biri de Türk.
Yargıtay, Abdullah Öcalan'ın idam kararını önceki gün sabah 9:15 de onadı. Öcalan'ın avukatı Hasip Kaplan da saat 9:20'de Strasbourg'daki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) "idama karşı tedbir alınması" isteğiyle başvurdu. Bu davanın görüleceği AİHM'nin hakimlerinde biri de Büyükelçi Rıza Türmen, mahkemenin tek Türk yargıcı.
- Sayın Yargıç, Abdullah Öcalan'ın dosyası önünüze geldi mi?
- Evet, bu konuyla ilgili görüşmek üzere mahkemenin dört dairesinden biri önümüzdeki Salı günü toplanacak.
- Mahkemede zaten Öcalan'ın dosyası mevcut değil miydi?
- Öcalan'ın yakalandığı günlerde yapılan müracaat vardı. Öcalan'ın avukatları yaşam hakkı, kötü muamele, tutuklanması, savunma haklarının kullanılması, adil yargılama gibi bir takım iddiaları içeren bir dosyayı mahkemeye göndermişlerdi. Bu dosyayı görüşmek için Türkiye'de iç yargı yollarının bitmesini beklemiştik.
15 GÜN İÇİNDE...
- Apo'nun avukatları Cumhuriyet Başsavcılığı'na 15 gün içinde "karar düzeltme" bir ay içinde de "itiraz" hakları var. Bu iç hukuk yollarının tükenmediğini göstermez mi?
Bu itirazları ilk önce Yargıtay Başsavcısı Vural Savaş'ın kabul etmesi gerekiyor. Ayrıca ortada kesin bir hüküm var o da bize yeterli. Biz taraflara yani Türk Hükümeti'ne ve Abdullah Öcalan'a bildireceğiz.
- Mahkemede tarafları kimler savunacak, Apo'nun duruşmaya gelmesi gerekiyor mu?
- Hayır tarafları avukatlar temsil edecek. Türkiye'nin ve Öcalan'ın avukatları.
- Süre hakkında bir fikir verebilir misiniz?
- İlk önce bu davanın kabul edilebilirliği görüşülecek. Yani bu dava Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne kabul edilecek mi? Ondan sonra tarafların esas hakkında görüşleri istenecek, görüşler gelecek, bunlar karşı tarafa bildirilecek, tekrar görüşleri alınacak. Kabul edilebilirliğe karar verdikten sonra bir yıl sürer.
- Yani Helsinki'deki AB toplantısına yetişmeyecek.
İNFAZ ETME UYARISI
Yetişmeyecek ama daha önce ihtiyati tedbir kararı çıkabilir. Yani AİHM Türk Hükümeti'ne "buradaki dava bitinceye kadar infaz etme" diyebilir.
- AİHM'den muhtemelen "idam etme" kararı çıkacak.
- Olabilir. 10 yargıç var onlar adına da kendi adıma da konuşamam.
- Sizin çıkardığınız sonuç bizi bağlar mı?
- Tabii bağlar, mahkeme bu. Biz ihlal vardır veya yoktur diye karar çıkartırız varsa para cezası da veririz. Kararın uygulanması ise Avrupa Konseyi Bakanlar Kurulu'nu ilgilendirir. SERFİRAZ ERGUN
DIŞ BASINDA APO
Atina karışmıyor
İDAM kararının onanmasından sonra Yunanistan'da, "Sütten ağzı yanan Atina, Öcalan davasına karışmak istemiyor" yorumları yapılıyor. Yunanistan'ın Exusia gazetesi, Öcalan'ı asmanın Türkiye'nin AB yolunu tıkayacağını, ona verilecek en büyük cezanın Kürt mahkumlarla aynı koğuşta yatırmak olacağını yazdı.
Kaderi belirsiz
FRANSA'NIN önde gelen gazetelerinden Liberation, Le Monde ve Le Figaro da karara geniş yer verdi. Liberation, " Öcalan davasının yasalara uygunluğu uluslararası gözlemciler tarafından da belirlendiği için Yargıtay'ın kararı sürpriz değil" şeklinde yazdı. Le Figaro ise, "Yasal yollar tükenmek üzere ancak Öcalan'ın kaderi henüz belirlenmedi" yazdı. Le Monde, "Öcalan'ın kaderi henüz belli değil. AİHM Öcalan davasının kararını ancak 18 ay sonra verebilir" şeklinde yazdı.
Canlı daha yararlı
İNGİLTERE'DE yayınlanan haftalık siyaset ve ekonomi dergisi The Economist, terör örgütü PKK'nın elebaşı Abdullah Öcalan'ın, "canlı olarak Türk Hükümeti'ne çok daha faydalı olacağını" yazdı.
Örnek alın
İDAM cezası Rus gazetelerinde "farklı" bir yorumla verildi. Nezavisimaya gazetesi Türkiye'de, Rusya'nın örnek alması gereken gelişmeler yaşandığını belirtti. Yazıda, "Öcalan'ın yakalanması ve açık yargılama süreci, dünyada bölücü hareketlerle mücadeledeki başarılı örneklerden biridir" dendi.
|