Vadesine kalan süreye oranla yüzde 4'ten yüzde 19'a kadar yükselen verginin sisteme 1.5 katrilyon liraya yakın yük çıkarması bekleniyor. Bu miktar da şu anda 21.6 katrilyon seviyesinde bulunan iç borç stokunun yüzde 7'lik kısmının vergi yolu ile silinmesi anlamına geliyor.
Geriye yönelik olarak, Hazine'nin 1 Aralık 1999 tarihinden önce sattığı ve piyasada dolaşımda bulunan tüm bono ve tahvilleri kapsayan vergi, dün hemen fiyatlara yedirildi.
Faiz oranları 10-25 puan aralığında yükseldi.
En çok işlem gören kağıtların faizi yüzde 80-90 seviyelerine fırladı. Borsa ise banka hisselerindeki ortalama yüzde 8'lik düşüşün etkisiyle yüzde 6.23 oranında değer kaybetti.
Vergi, bankacılık sektöründe büyük tepkiye yol açtı. Yerli ve yabancı yatırımcılar bu durumun Türkiye'ye olan güveni sarstığını belirttiler. Vergiyi "kısmi konsolidasyon" olarak niteleyen piyasa, stand-by anlaşması ile beklenen yabancı girişinin ertelenebileceğini veya yatırım miktarının azalabileceğini düşünüyor. Bütçe gelirlerinin arttığı yönündeki olumlu fikirler ise bu tepkilerin yanında fazla ses getirmedi.