kapat

20.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yalnız bırakmayız
Bursa'da otomotiv sanayicilerine seslenen Devlet Bakanı Recep Önal "Otomotivin ekonomiye katkısı büyük. Krizden etkileneni yalnız bırakmayız" dedi ve sanayicilere ithalata yönelme çağrısı yaptı

Sanayi Bakanı Ahmet Tanrıkulu ile birlikte Bursa'da otomotiv sanayicileri ile biraraya gelen Devlet Bakanı Recep Önal, Türkiye'nin milyarlarca dolar cirosu ve doğrudan 150 bin kişiye sağladığı iş imkanı ile otomotiv sektörünün ekonomiye katkısının büyük olduğunu belirterek, "Bu nedenle global trendler gözönünde bulundurularak yeni politikalar geliştirilmeli" dedi.

KAPASİTE GERİLEDİ
13 üretici firma ve 800 yan sanayi üreticisiyle otomotiv sektörünün depremden etkilendiğini ve kapasite kullanım oranının yüzde 30'lara gerilediğini hatırlatan Önal, "Tek olumlu gelişme otomotiv ihracatının yüzde 48 oranında artarak ilk on ayda 1.2 milyar dolardan 1.8 milyar dolara çıkmasıdır. Krizden etkilenen hiç bir sektörü yalnız bırakmayız" dedi.

Önal, sektörün kendi teknolojisini geliştirmesine ayrıca önem verdiklerini ve bu nedenle araştırma-geliştirme yatırımları için Yatırım Teşvik Fonu'ndan 100 milyar lira düşük faizli kredi olanağı sağlandığını da vurguladı. Bu yıl altıncısı düzenlenen Otomotiv ve Yan Sanayi Sempozyumu'nda konuşan Bakan Önal ayrıca teşvikle ilgili daha seçici davranacaklarını, sadece iç piyasaya ve eski teknolojiyle üretim yapanlara devlet desteği verilmeyeceğini söyledi.

Faili meçhul otomobil
Önal, bir kesime katkı sağlayacak diğer kesimi zarara uğratacak talepleri karşılamalarının ise mümkün olmadığını söyledi ve "Ortak paydada buluşulması gerekiyor" dedi.Toplantıda söz alan Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Ahmet Bayraktar, 25-30 milyar dolarlık bir üretim kapasitesine sahip olan sektörde ithal parçalarla yapılan montajın yan sanayii olumsuz etkilediğini belirtti ve Fadıl Akgündüz'ün üreteceğini söylediği "İmza" isimli otomobili kastederek "Faili meçhul otomobillerden rahatlıkla söz edilir oldu" dedi.

YILSONUNDA 2 MİLYAR $
Otomotiv Sanayicileri Derneği Başkanı Ali İhsan İlkbahar ise, ihracatın yılsonunda 2 milyar dolara ulaşacağını ve 2 fabrikanın daha ihracata geçmesiyle rakamın önümüzdeki yıl 4 milyar dolara ulaşacağını söyledi. İlkbahar, "Avrupa otomotivdeki dinamizmini kaybetti. Çünkü hantal. Üretim bizim gibi ülkelere sıçrayabilir. Gerekli stratejileri oluşturalım" dedi.

10 milyar dolar olabilir
Otomotİv Sanayi Derneği (OSD) Genel Sekteri Ercan Tezer, bin kişiye düşen otomobil sayısının dünya ortalaması 90 iken bu değerin Türkiye'de 54 dolayında olduğunu belirterek şunları söyledi: "Kişi başına düşen milli gelir bazında aynı düzeyde bulunan Bulgaristan, Yugoslavya ve Portekiz gibi ülkelerde bin kişi için otomobil sayısı Türkiye'nin üç katından daha fazla.

Türkiye bu ülkeler düzeyine çıkmasa dahi, yıllık talep 800 bin ile 1 milyon adedi bulur. Türkiye'de otomobil satışlarına uygulanmakta olan yüksek satış vergileri talebin önündeki en büyük engel. Potansiyel talebin gerçekleşmesi halinde Türkiye otomotiv pazarının parasal hacmi önümüzdeki 5-6 yıllık dönem sonunda yıllık 10 milyar dolara ulaşacak."


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır