kapat

20.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İnternet için fon kuruluyor
Ulaştırma Bakanı Öksüz, "Interneti yaygınlaştırmak için fon kurulmalı" dedi ve bilişim sektöründen yardım istedi

Ulaştırma Bakanı Prof. Enis Öksüz, 5. Türkiye Internet Konferansı'nda interneti yaygınlaştırmak amacı ile bir fon oluşturmak gerektiğini söyledi. Internetsiz bilgi çağının yakalanamayacağını savunan Bakan Öksüz, "Bu teknolojiyi sadece devlet kurumlarına, üniversitelere değil evlere sokmalıyız" diye konuştu.

Bilginin paraya ve kültüre dönüşmesinin kaçınılmaz olduğuna değinen Ulaştırma Bakanı, "Interneti yaygınlaştırmak için bir fon oluşturmalıyız. Bize bilgi verin, yönlendirin, bu fonu kuralım" çağrısında bulundu.

Konferansın açılışında konuşan Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Talat Halman ise, internetin olumsuz etkilerinin üzerinde durdu. Halman şöyle konuştu:

"Bilişime dayalı evrensel faşizm ortaya çıkabilir. Bilgiyi fetiş haline getirmektense insanların iyiliği için kullanmalıyız. Internet nedeniyle düşünce, yaratıcılık zayıflıyor. Teknoloji imparotorluğu ortaya çıkabilir. Teknolojiye hakim olan ülkeler dünyada benzeri görülmemiş bir sömürge düzeni kurabilir. Kütüphaneler tehlikede. Kütüphaneler, kitaplar ne olacak? Bilgisayarı yatağa mı alacağız? Kısa bir süre içinde papirüslerden virüslere ulaştık, kapılıp gitmek çok kolay. Öğrenim geçerliliğini yitirecek artık bilgiyi internet sayesinde hap olarak alacağız."

İNGİLİZCE HAKİM DİL
İngilizcenin hakim bir dil durumuna geldiğine işaret eden Prof. Talat Halman, daha şimdiden dünya üzerinde 2000 dilin öldüğünü ve geriye 4000 dil kaldığını söyledi. Küresel bir rönesansın söz konusu olduğuna deyinen Halman, "Bazı güçlerin hakimiyetinin önüne geçilmesi gerekir" uyarısında bulundu .

Türkiye'de İnternet Konferansı'nın Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Mustafa Akgül ise yaptığı konuşmada, Türkiye'de 90 bin bilgisayar 1 milyon 200 bin kullanıcı bulunduğuna işaret ederek şunları şöyledi:

"Özellikle son 2 yılda Türkiye internette önemli bir büyüme söz konusu. Internet kampanyaları yarışıyor. En büyük holdinglerimiz internet pazarına giriyor. Fakat bilişim sektörü bile interneti doğru dürüst kullanmıyor. Ülke olarak kamu, okullar ve KOBİ'lerde sınıfta kalmış durumdayız. Okulları internete taşımak konusunda işin çok başındayız. 70 bin okuldan belki 200 kadarını ancak internetle temas noktasına getirebildik. Türkiye'de internet 7. yılını bitirmek üzere, bugünkü durumu gerçekçi bir şekilde değerlendirmek ve ulusal eylem planını yapıp hayata geçirmek zorundayız."


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır