Maliye Bakanlığı, Deprem Vergisi Tasarısı'nı makyajlıyor. İş çevrelerinin tepkisine rağmen, gerek IMF'ye verilen taahhütler, gerekse 2000 yılı bütçe gelirleri tahmininde bulunması nedeniyle Deprem Vergisi yumuşatılarak çıkarılacak. Oran indirimi, taksitlendirme seçeneklerinin yaratacağı kaybın "cep vergisi ile telafi edilmesi planlanıyor.
* Gelir ve Kurumlar Vergisi mükelleflerinin 1998 yılı kazançları üzerinden yüzde 5 oranında alınması düşünülen Ek Vergi'nin yüzde 4'e indirilmesi ve taksitlendirilmesi gündemde.
* Ücretleri götürü usulde tesbit edilen serbest meslek ve ticari kazanç sahipleri için getirilmesi düşünülen yüzde 5'lik Ek Vergi'de de 1 puanlık indirim ve taksitlendirme kolaylığı düşünülüyor.
* 1999 yılı için ödenen tutarda Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin 2 taksitte alınması, ticari araçların vergi kapsamı dışında tutulması öngörülüyor.
* Birden fazla konutu olanların seçecekleri bir tanesi için Ek Emlak Vergisi, tek konutu olanlardan 120 metrekareyi geçenlerin de bu vergi kapsamına alınması planlanıyor. Tek konut sahipleri için daha önce 200 metrekare ve üstünde kullanım alanına bağlanan vergi bağışıklığı sınırı MHP'nin de talebiyle 120 metrekaye çekildi.
* 1998 yılı kazançları tutarı 12 milyar lirayı geçen ücretlilerden, 12 milyar lirayı aşan kısım için alınması düşünülen yüzde 5'lik ek vergide değişiklik düşünülmüyor.
* 2000 yılı Haziran ayına kadar cep telefonlarından yapılan konuşma bedellerinin yüzde 25 oranında Özel İletişim Vergisi alınmasını içeren yaklaşım değiştiriliyor. Özel İletişim Vergisi'nin 2000 yılı boyunca geçerli olması hedefleniyor. Oran indirimi yapılmazsa 1 yıllık cep vergisinde en az 300 trilyon lira tahsilat yapılabileceği, yüzde 20'lik oranın ise 250 trilyon lira gelir getireceği hesaplandı.
* Deprem Vergisi kapsamı dışında tutulan merkezlere Düzce Depremi'nden etkilenen yerleşim birimlerindeki mükellefler de dahil ediliyor.