kapat

20.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
"Clınton defol"
Türkiye'deki sevgi seli, Atina'da yerini nefrete bıraktı. Clinton karşıtları sokağa döküldü. Dükkanlar yakıldı. Çatışmalar çıktı.

İstanbul'da "paşalar" gibi ağırlandıktan sonra dün akşam Atina'ya gelen Amerika Başkanı Bill Clinton protestolar eşliğinde karşılandı. Atina'nın merkezine toplanan Yunan Komünist partili 5 bin kadar gösterici, "Clinton defol buradan" sloganları eşliğinde Atina'yı cehenneme çevirdi. Etrafa saldıran göstericiler, meydandaki dükkanları harabeye çevirdi, otomobillerin camlarını taşladı.

7 BİN POLİS GÖREVDE
Clinton, 18:45'te geldiği Atina havaalanındaki açıklamasında "Yunan misafirperverliğinden, hızla değişen Yunanistan'ın Balkan ülkelerine demokrasi örneği olduğundan" bahsederken, Atina meydanındaki gösteriler inanılmaz boyutlara ulaştı. Yunan Parlamentosu önünde izinli gösteri düzenleyen grup, 500 metre ilerideki Amerikan Büyükelçiliği'ne yürümek istedi. Ancak 7 bin polis buna engel oldu. Göstericiler, polise ve etrafa molotof kokteylleri atmaya başladı. Meydanın ortasında dev ateşler yakıp önlerine gelen her şeyi yakmaya başladılar. Polis, bir türlü durduramadığı göstericilere karşı gözyaşartıcı bomba kullandı. Olaylar tam 1 saat sürdü. Çıkan çatışmalarda çok sayıda göstericinin yaralandığı belirtiliyor. Washington-Atina ilişkileri iyi olmasına rağmen Yunan halkında Amerika'nın özellikle Kosova'daki Sırplar'a karşı operasyonuna çok büyük bir tepki doğmuştu. Komünist ekolün hala çok güçlü olduğu Yunanistan'da Amerikan karşıtlığı neredeyse gelenek haline geldi.

Clinton, gösterilerden rahatsızlık duymadığını belirtti ve "Yunanistan, dünyanın en eski demokrasisidir. Vatandaşlarının da, gösteri yapmaya hakları vardır" dedi. Clinton bu arada Amerika'nın Kosova'daki tutumunda haklı olduğunu da sözlerine ekledi.

Clinton kaldığı İnter Continental Oteli'ne güvenlik nedenleriyle arka garaj kapısından girdi. Clinton yarım saat dinlendikten sonra Yunan Cumhurbaşkanı Konstantin Stefanopulos'un resmi yemek davetine katıldı.

PAPANDREU KARŞILADI
Clinton'ı havaalanında ne Yunan Cumhurbaşkanı ne de Başbakan'ı karşılardı. Clinton sadece Yunan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu, Amerikan Büyükelçisi Nicholas Burns ve Yunan-Amerikan bayrakları sallayan küçük bir grup tarafından karşılandı. Clinton'ın ziyareti nedeniyle Atina'nın yarısı "yasak bölge" ilan edilirken Atina'nın dünkü hali "askeri darbe" günlerini hatırlatıyordu. Clinton'ı ve eşlik eden heyeti otele götüren korteje tam 50 oto katıldı. Clinton bugün Atina'dan ayrılıyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır