kapat

18.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Büyük göç başladı
Deprem korkusuyla panikleyen halk, deprem bölgesini terk ediyor. Bolu'da başlayan göç dalgası, İstanbul'u da etkiledi

3 AY arayla 7.4 ve 7.2 gibi iki büyük deprem ve sayısız artçı şok yaşayan Marmara bölgesinde insanlar evlerini bırakıp Anadolu'da deprem kuşağının dışındaki şehirlere göç etmeye başladı.

Son depremden büyük yara alan Bolu'da dün saat 10.15'te yaşanan 5 şiddetindeki artçı şok insanların korkularının boşuna olmadığını adeta ispatlamış oldu.

Bu korku nedeniyle Bolu terk edilmeye başlandı. Buldukları araçlara evlerinden ya da enkaz altından çıkardıkları eşyalarını yükleyen Bolulular, kenti terk ediyorlar. 80 bin nüfuslu Bolu sokaklarında üzerinde eşyalar bulunan nakliye kamyonları göze çarpıyor. Ancak şehirde nakliye şirketi bulmak da oldukça zor. Bulunan nakliye şirketleri ise yüksek fiyat talep ediyor.

Şehirden kaçma olanağı bulamayan ya da kenti terk etmek istemeyen halk ise kurdukları barakalarda yaşam mücadelesi veriyor. İlk günlerde kesilen elektriğin verilmesine rağmen şehir merkezindeki hareketlilik oldukça azaldı.

TERSİNE GÖÇ
"İstanbul'da büyük bir deprem olacak-olmayacak" tartışması da İstanbul halkını göçe yönlendirdi. Nakliyeciler, İstanbul'da başta Avcılar, Bakırköy ve Kadıköy olmak üzere gözle görülür oranda bir göç yaşandığını söylediler. Vatandaşların, öncelikle kendi memleketleri olmak üzere zemini sağlam olduğu için Konya, Anamur ve Aksaray'a göç ettiği bildirildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan nakliye şirketleri, son günlerde işlerinin ikiye katlandığını belirterek "İnsanlar İstanbul'dan şehir dışına göç ediyorlar" dedi.

Genellikle insanların memleketlerine göç ettiklerini belirten şirket yöneticileri "Doğu Karadeniz bölgesi başta olmak üzere insanlar genelde memleketlerine göç ediyorlar. Bu şehirleri sırasıyla zemini sağlam olduğu için Konya, Karaman ve Anamur'un yanı sıra güneydeki tatil bölgeleri izliyor" dedi.

ÜCRETLER ARTTI
Nakliye ücretleri konusunda ise şehiriçi en yakın mesafenin 100 milyon lira olduğunu belirten şirket yöneticileri "İstanbul'dan İzmir'e 600 milyon lira; Ankara 400 milyon lira; Samsun 600 milyon liraya ev taşıyoruz.

Bunun yanısıra kilometre başına ücret artıyor" dediler. Şirket yetkilileri, deprem mağduru olarak taşınan kişilere yüzde 20'ye varan indirimler yaptıklarını belirttiler. Nakliye şirketi yöneticileri, İstanbul'da göç yaşanan ilçelerin başında Avcılar ve Bakırköy'ün geldiğini belirtirken; bu ilçeleri Kadıköy'ün izlediğini söylediler.

Kenan KORKMAZ- Erdinç YILDIRIM- İsmail ERBEN-Bülent ERGÜN (SHA)


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır