|
|
Tarihi anlaşmaya imza
Enerji Bakanı Ersümer, 2.4 milyar dolara mal olacak Bakü-Ceyhan hattı anlaşmasının parafe edildiğini ve anlaşmanın yarın devlet başkanlarınca imzalanacağını bildirdi
Enerji Bakanı, Başbakan Yardımcısı Cumhur Ersümer, Bakü-Ceyhan boru hattı anlaşmasının dün parafe edildiğini, bugün de devlet başkanlarının imzasıyla tamamlanacağını açıkladı. Ersümer, Bakü-Ceyhan boru hattı sayesinde Türkiye'nin artık kendi limanında, petrolünün büyük bir kısmını temin edebileceğini söyledi.
Ersümer, Bakü-Ceyhan'ın Türkiye'ye sağlayacakları konusunda bir soruyu yanıtlarken, şunları söyledi: "Bakü-Ceyhan'dan günde 1 milyon varil petrol, Akdeniz'e akacak. Şimdi bakıyoruz kabaca bunun maliyeti nedir diye... Günlük 25 milyon dolarlık bir ekonomik güç, Akdeniz'e akacak. Dünya piyasalarına ulaşabilecek. Günlük 12.5 trilyon lira yapıyor. Şimdi Türkiye'nin şu anda kullandığı petrol, yılda 30 milyon ton. Boru hattı içinde 1 milyon metreküp petrol olacak. 2 de tankımız var terminalde ve orada da 1 milyon metreküp petrol söz konusu.
BİZ DE PETROL ALACAĞIZ
"Türkiye'nin petrol ihtiyacının kısa vadede güvence altına alınıp alınmadığına ilişkin bir soruya da Ersümer, "Netice itibariyle Türkiye kendi ayağında, kendi limanında petrolün büyük kısmını temin edebilecek. Önemli bir ölçüde navlun ödemeleri vardı. Taşıma ücretlerinden de para kazanabilecek" diye konuştu
.Ersümer, Türkiye'nin ne kadar para kazanacağına ilişkin soruyu yanıtlarken de bu konuda çeşitli hesaplamalar bulunduğunu bildirdi. 40 yıl süreli boru hattı anlaşmasında, ilk 16 yıla bir hesaplama ve 24 yıla göre bir başka hesaplama yaptıklarını ifade eden Ersümer,
"İlk 16 yıl için yaptığımız tespit 55 cent. Bu 55 centin 20 centi vergi olarak. İlk 16 yıldan sonra, 24 yıl için yaptığımız hesap 80 cent. Tabii 500 bin varile göre hesap yaparsak, 100 milyon dolar alacak Türkiye. Sonraki 24 yılda da 146 milyon dolar alacak yılda. Bu kapasite 1 milyon varile çıktığı zaman, 200 milyon dolar olacak ilk 16 yılda...Ondan sonraki 24 yılda da 292 milyon dolar olacak" dedi.
Bakü hattında sorunlar var
Türkiye'yi enerji terminali haline getirmede önemli bir adım olan Bakü-Ceyhan projesinin ekonomik açıdan yapılabilirliği üzerinde hâlâ soru işaretleri bulunduğu belirtiliyor.
Bakü-Ceyhan projesi 1.730 kilometre uzunluğunda ve Ankara'ya göre 2.4 milyar dolara mal olacak. Ancak, uzmanlara göre projenin önündeki en büyük engel, hattı yeteri kadar besleyecek petrol olmaması. Uzmanlara göre, Hazar bölgesi'nde AIOC tarafından üretilen petrol, hiçbir zaman Bakü-Ceyhan hattını ticari açıdan karlı kılacak günde bir milyon varil düzeyine ulaşamayacak. Bu nedenle başka üreticiler bulmak gerekiyor. Hat için Throughput (hattan akacak petrol miktarı) anlaşması bulunmadığını söyleyen uzmanlar, finansman sorununa da dikkat çekerek, finansörlerin somut bir finansman modeli göremediklerini ve çekimser kaldıklarını belirtiyor.
|
Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|