|
|
"Dedikodu" sarstı
"Deniz taştı deprem olacak" söylentisi yine sokağa döktü
Fısıltı gazetesi dün yine ortalığı karıştırdı. İstanbul ve Yalova'da "Bakırköy'de deniz kabarmış. Marmara'nın suyu ısınmış. Deprem olacak" söylentisi halkın paniğe kapılmasına yol açtı. Vatandaşlar sokağa dökülürken, iddianın doğru olup olmadığını öğrenmek için televizyon ve gazeteleri arayarlar yüzünden telefonlar kilitlendi.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Ahmet Mete Işıkara bu söylentilerin doğru olmadığını bildirdi ve deprem konusunda yetkililerin yapacağı açıklamalara itibar edilmesini istedi. Işıkara, atv'de Ali Kırca'nın sorusu üzerine bu haberlere üzüldüğünü söyledi. Işıkara vatandaşlara seslenerek, "Bu tür söylentilere inanmayın. Normal Yaşamınızı sürdürün. Sıradışı bir gelişme olduğunda biz bunu açıklarız" dedi.
Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk böyle bir söylentiyi kendisinin de duyduğunu belirtirken, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün de "Saat 16.00'dan sonra bilinmeyen şahıslar tarafından telefon edilerek bir iddia ortaya atıldı. Vatandaşlar bunun üzerine sokaklara çıktı. Biz bunun yalan olduğu konusunda gereken uyarımızı yaptık. Telefonlarımız kilitlendi. Kaçak yapımız yok ama rahat ve huzuru bozdular" diye konuştu
YALOVA'DA KORKU
Yalova'da öğleden sonra çıkarılan "deprem söylentisi" kent halkını sokağa döktü. "Saat 15 ile 16 sıralarında Yalova'da deprem olacak" şeklindeki söylenti üzerin okullardaki çocuklar bahçeye çıkarıldı, Veliler de okullara koşarak çocuklarını aldı. Bazı vatandaşlar araçlarıyla Yalova'yı terkederken kent merkezinde trafik karmaşası yaşandı. Sağlam konutlarda kalan Yalovalılar da evlerini terk ederek çadır bulma telaşına düştüler.
"SÖYLENTİLERE KANMAYIN"
Yalova Belediye Başkan Yardımcısı Numan Özkan, kim tarafından ve ne şekilde çıkarıldığını bilmediği bir söylentinin halkı paniğe sürüklediğini söyledi. Özkan halkın bu tür söylentilere kulak asmamasını isteyerek Kesinlikle bu doğru değil. Halktan sakin olmalarını istiyoruz" dedi. Yalova Valisi Nihat Özgül de belediye hopörlerinden hnalka sakin olmaları için anons yaptıklarını belirterek,"bir takım kişiler halkın huzurunu kaçırmıştır.Bunun üzerine panik oldu."dedi.Yalovalı depremzedeler de bilim adamlarının günlerdir, bu yörede deprem olacağı yönünde açıklamalarının kendilerini endişeye sevk ettiğini belirttiler.
HENDEK'TE NASİBİNİ ALDI
Bu arada "Hendek fayının kıralabileceği" yolundaki açıklamalar, Sakarya'nın Hendek ilçesinde vatandaşlar arasında paniğe yolaçtı. Sakarya Üniversitesi'ne bağlı meslek yüksekokulu öğrencileri ile kamu görevlileri Hendek'ten ayrılmaya başladı. İlçe dışına gitme olanakları bulunmayan vatandaşlar ise çadır ve barakalara yerleşiyor.
Torununu kurtarmak için kendini yaktı
ŞÜKRİYE Teyze Kaynaşlı'da, ipincecik naylon çadırın ucuna ilişmiş. İki eli ve iki ayağı sargı bezleriyle sarılı. Yüzü yanık. Yaşadığı şok nedeniyle pek konuşamıyor, şaşkın şaşkın izliyor yoldan geçenleri. Şükriye Teyze evinde, torunu Merve ile otururken yakalanmış depreme. Ev sallanmış sonra da durmuş. Ama bu kez de tüp patlamış. Alev alev yanan tüpten sevgili torununu korumak için atmış kendisini alevlerin üstüne. Kurtarmış torununu. Sonra yardıma gelenler onları dışarı çıkarmış.
Genelge paniği!
Avcılar'daki ağır ve orta hasarlı binalarda oturulması yasaklanınca vatandaş panik içinde sokağa döküldü
İSTANBUL Valiliği'nin ilçe kaymakamlıklarına olası bir depreme karşı gönderdiği genelgede, 17 Ağustos'ta İstanbul'u etkisi altına alan büyük Marmara Depremi ile 7.2 şiddetindeki Düzce Depremi'nin ardından devam eden artçı sarsıntılar ile İstanbul'da olması muhtemel bir depreme karşı, tüm ilçelerde daha önce belirlenen ağır ve orta hasarlı binaların derhal boşaltılması istendi.
Genelege, vatandaşların can güvenliğinin sağlanması amacıyla tüm kaymakamlıklara gönderildi.
17 Ağustos depreminde ağır ve orta hasar alan binalara tekrar yerleşilmesini önlemek amacıyla alınan tedbirler çevresinde kaymakamlıklara gönderilen genelgede, deprem ihtimaline karşı ilçe kaynaklarının en hızlı ve verimli şekilde kullanılması, sivil savunma planlarının güncelleştirilmesi, kurtarma ekipleri, sağlık kuruluşları ve itfaiyenin her an görevde tutulması, trafik, haberleşme, ulaşım, barajlarve elektrik trafo merkezlerinin yeniden gözden geçirilmesi, olası bir depremdeki enkaz kaldırma çalışmaları için tüm iş makinalarının hazır halde tutulması talep edildi.
VALİ ÇAKIR'IN UYARISI
İstanbul Valisi Erol Çakır, "Devam eden artçı sarsıntılar ve olası bir büyük depreme karşı ilçelere gönderdiğimiz genelgeyle ağır ve orta hasarlı binalara tekrar yerleşebilecek vatandaşların buralardan çıkarılmasını istedik. Bu kanunun gereğidir. Ağır ve orta hasarlı binalarda barınanlar için imkanlar sağladık. Kira yardımı yapıyoruz. Bu imkanlar varken, oralarda oturulmasına müsaade edemeyiz" dedi.
Avcılar Kriz Masası bu genelgeyi hemen uygulamak için evi orta ve ağır hasarlı vatandaşları uyardı ve evleri boşaltmalarını istedi. Ancak, bu amaçla hazırlanan duyurular, vatandaş arasında panik yarattı. Evleri hasarlı olmayanlar dahil bütün Avcılar halkı sokağa döküldü. Yatağını yorganını alan, dışarıya koştu.
Sabri SÜMERER-Neslihan SÖZEN
|
Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|