kapat

15.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber Ýndeksi
Yazarlar
Günün Ýçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah Ýnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
Ýstanbul
Ýþte Ýnsan
Astroloji
Reklam
Sarý Sayfalar
Arþiv
Hazýrlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGÝ BASIM YAYINCILIK SANAYÝ VE TÝCARET A.Þ.
Küba sizi bekliyor!
Dünyanýn en çok ilgi duyulan ülkelerinden Küba, gelen herkesi yenilenen görünümü, dansý, neþesi ve enerjisiyle aðýrlýyor... Pakistanlýlar'ýn bir Türk'le karþýlaþýnca nasýl hüzünlü gözleri gülüyorsa Kübalýlar'ýn zaten cývýl cývýl, neþe dolu gözleri ýþýl ýþýl parlýyor.

Küba'da, bütün ekonomik sýkýntýlara raðmen halkýn neþesi ve bu neþeyi ifade þekli en karamsar insaný bile canlandýrýyor. Çünkü onlar hayatýn sadece madd” olanaklarý sayesinde güzelleþmediðinin bilincindeler.

ÞEHÝR YENÝLENÝYOR
Son Küba seferimde Havana'da müthiþ bir telaþ havasý gördüm. Þu günlerde Ýspanyolca konuþan tüm ülkelerin Baþkanlarý Küba'da. Bizim AGÝT gibi 'bir toplantý' için âdeta seferberlik ilân etmiþler; eski binalarý ve sokaklarý tamir ediyorlar.

ÖLÜMSÜZ AÞK
HAVANA'DA devrim sonrasý "Dostluk Evi" adý altýnda halka açýlan olaðanüstü bir malikânenin öyküsünü aþka inanmayanlar okumalý...

KÜBA'NIN asil ve çok varlýklý iki çifti bir baloda tanýþtýrýlýr; erkek dillere destan güzel Katerine Lasa'ya âþýk olur. Katerina bu aþký karþýlýksýz býrakmaz; ikisi eþlerinden boþanýp evlenirler.

MUTLU ETMEK ÝÇÝN!
KÜBA'NIN "ilk boþanan çifti" sosyete tarafýndan aforoz edilince Paris'e taþýnýr. "Adam", Paris'te karýsý için efsanevi bir malikâne yaptýrýr; ama Katerina vatan hasreti içindedir. Birkaç yýl sonra Katerina'sýný mutlu etmek için "Adam", Havana'ya dönüp Paris'teki evi aynen inþa ettirir ve sosyal yaþantýlarýna geri dönmek isterler. Ancak önceleri sosyeteden kimse verdikleri davetlere katýlmýz. Ve Lasa çifti görkemli davetlerine gelmeyen Küba sosyetesine gönderdikleri çok deðerli hediyelere iliþtirdikleri kartlara "Gelmeyecekseniz, lütfen hediyeleri geri yollayýn," diye yazarlar. Tabii hepsi davetlere koþarak gelirler.

TENÝNÝN RENGÝNDE GÜL...
"ADAM" karýsýnýn adýný yaþatmak için onun teninin renginde bir gül yarattýrýr ve ismini de Katerina Lasa gülü koyar. Katerina Lasa gülü bugün en makbul gül cinslerinden biri.

HAVANA'YA döndükten 4 yýl sonra ölen Katerina'nýn acýsýna dayanamayan "Adam" vasiyetini hazýrlar: "Beni karýmýn baþucuna dikey olarak gömün ki onu ebediyette de koruyayým." Þimdi Havana'nýn bu en ilginç mezarlýðý da, özellikle âþýklar tarafýndan geziliyor.

AMERÝKA KITASINDAKÝ IRKÇILIÐIN OLMADIÐI TEK YER!
Küba'da ýrkçýlýk kesinlikle yok! Zencilerle beyazlar çocuk yaþlardan itibaren arkadaþ, hatta dost olarak, ayný ortamda büyüyor. Tabii bu iliþki çocuklukla sýnýrlý kalmýyor. Zenci beyazla, beyazlar zenciyle rahatlýkla evleniyorlar ve halk bunu normal karþýlýyor.

"DEVE"LERLE ULAÞIM!
Havana'da halkýn hörgüçü andýrdýðý için "deve" dediði otobüslerle ulaþým saðlanýyor (üstte).

Ancak Türkiye'den yeni otobüsler sipariþ edilmiþ.

BÝNALAR YENÝLENÝYOR...
AGÝT'in benzeri yakýn zamanda Küba'da yapýlacak. Bunun için þehrin tüm çevresi yenileniyor. Yenilenen ve yenilenmeyen binanýn farký (üstte).

FALCILAR BÝLÝYOR!
Havana'da rastladýðýmýz ve Tarot falýna bakan falcý, arkadaþýmýn tüm yaþamýný bildi. Hatta o kadar ki ben korkumdan baktýramadým bile...

CASTRO'YA DUYULAN BAÐLILIK
DÜNYANIN en hoþ kadýnlarýndan biri olan Ella Cisneros, Küba'dan 6 yaþýnda ayrýlýrken 18 yaþ büyük aðabeyi Manuel Fontanals Perez "Eþimle birlikte ölünceye kadar Fidel'den ayrýlmayacaðýz," demiþ. Uzun yýllar bir bankada genel müdürlük yapan M. F. Perez, eþini geçen yýl kaybetmesine raðmen kardeþi Ella'nýn tüm ýsrarlarýna raðmen Küba'dan ayrýlmýyor. Perez, iki odalý evinde mutlu bir yaþam sürdürüyor.

ELLA da bu yýl "toprak çekiyor," diyerek Küba'da bir ev almaya karar verdi. Resmine bakýp F. Perez'in açlýk çektiðini sanmayýn; hepimizden çok yiyor ve daimi perhizde olan Ella'ya: "Ben babama çektim; sen annene..." diyor.

Küba'da kavgasýz ve mutlu yaþam
Küba'da insanlar pek çok ülke halkýnýn aksine birbirleriyle kavga etmiyor.

* Birinci sayfadan devam
Dünyanýn en güzel demir iþçiliðinin sergilendiði rengârenk ve harikžlade mimari ürünü yapýlar eski hâline gelince Havana'nýn büyüsü de ortaya çýkýyor. Buna bir de binalarýn tarihi öyküleri eklenince, Havana'nýn turizmciler tarafýndan dünyanýn en ilginç kenti ilân edilmesini anlýyorsunuz. Týklým týklým dolu bir Air France uçaðýnda konuþtuðum Fransýzlar, bir yýl önceden 21. asýra Havana'da girmek için yer ayýrttýklarýný anlattýlar.

Hýzla yükselen yeni otellerdeki yüzde 78 doluluk oraný Küba'nýn, Amerika ambargosu kalkmasa dahi, belini doðrultacaðýnýn göstergesi...

EN TEMÝZ MÝLLET
Küba'da iki kiþinin kavga ettiðine tanýk olmak Amerikan Cumhurbaþkaný'ný kilise meydanýnda onlarýn "salsa" dansýný yaparken görmek kadar olanaksýz.

Yüzlerce Kübalý'nýn, özellikle, tablolarýný, tahta el iþlerini ve seramiklerini sattýðý sokak pazarlarýnda birbirleriyle iliþkilerini gýpta ile seyrederken tek bir erkeði traþsýz görmedim. Nedenini yýlýn altý ayýný Havana'da geçiren ünlü moda fotoðrafçýsý Sevil Sert anlattý: "Kübalýlar dünyanýn en temiz insanlarý. Sabun en büyük dostlarý. Amerika'da yaþayan yakýnlarýndan istedikleri listenin baþýnda temizlik malzemeleri gelir. Her erkek tek gömleði dahi olsa onu gece yýkar, sabah ütüler, traþ olur ve öyle sokaða çýkar."

IRK AYRIMI OLMAMASININ KANITI...
Fidel Castro'nun Basýn ve Medya Bakaný Pedro Tabio ile zenci eþi Carmen'in (üstte) birlikteliði, Küba'da ýrk ayrýmýnýn hiç olmadýðýnýn en güzel kanýtý. Onlar minik kýzlarýyla birlikte bütün Küba halký gibi mutlu bir yaþam sürüyorlar.

KÜLTÜR BAKANLIÐI'NIN GAFI...
BÝR büyükelçinin ve eþinin bulundurmasý gereken bütün özellikleri üstlerinde toplayan Sema-Ataman Yalgýn çifti, Küba-Türkiye ticari iliþkilerinde ne kadar baþarýlýysa, sosyal iliþkilerinde de o kadar sevilip, sayýlýyor. Havana'daki diðer 86 büyükelçi, sefirimizi özellikle Fidel Castro'nun yakýn ilgisini nedeniyle hayli kýskanýyor.

ATAMAN Yalgýn'nýn derdi sadece THY seferlerini Küba'ya baþlatmakla sýnýrlý deðil. Onun Türkiye'yi tanýtmak için baþvurduðu Kültür Bakanlýðý ile aralarýnda geçenlerden bazý pasajlarý kendinden dinleyelim de dertlerini paylaþalým: "Kübalýlar'ýn Türkiye'ye hýzla artan ilgilerini görünce bir Türk filmi göndermesi için Kültür Bakanlýðý'na baþvurdum. Yolladýklarý "Zýkkýmýn Kökü" adlý filmin altýnda "bulshit" (bombok) yazýlýydý. O kadar sinirlendim ki, onlara "Ýspanyolca alt yazýlý doðru dürüst bir baþka film yollayýn," dedim. Gönderdiler; tercümesi yoktu. Aradým; yanýtlarý þu oldu; "Üzülmeyin; o filmle birlikte fýstýk gibi bir manken göndeririz; sahneye çýkýp konuþurken, seyirci film yerine onu izler."

ATAMAN Yalgýn artýk Kültür Bakanlýðý'ndan hiçbir þey istememeye kararlý. Allah'tan onu sakinleþtirecek bir eþi ve peþinden Küba'ya gönüllü gelen fevkâlade genç ve çalýþkan bir ekibi var. Tabii onlar için de ayrý bir tanýtým yazýsý gerek.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGÝ BASIM YAYINCILIK SANAYÝ VE TÝCARET A.Þ. - Tüm haklarý saklýdýr