kapat

09.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Şarap can gücüdür bana
Nice şiirler, rubailer yazıldı şarap üzerine. Nice sakinin tepsisinde can buldu o güzel kırmızılık.

Şehr-i İstanbul'un şarapla tanışması çok eskiye dayanıyor; ta Roma dönemine. Ama şarabevinin tarihi o kadar eski değil; çok çok 100-150 sene. İstanbul'da yaşayan gayrımüslimlerin açtığı bu şarabevleri, kısa sürede tüm Osmanlı halkının sevgilisi oldu.

Gelgelelim, "büyük değişim" sonrası Rumlar'ın çoğu Yunanistan'a göçünce, şarap da, şarabevleri de sahipsiz kaldı. Ta ki, yeni İstanbul'un gençleri onu yeniden keşfedene kadar. Evet, son zamanlarda İstanbul'un yükselen trendi şarabevleri. Uzun süre 'şarap gibi şarabı' içemeyen Türk halkına, şarap kültürünü aşılıyorlar...

DECANTER WİNE BAR
Abdi İpekçi Caddesi'nde yeni açılan Decanter Wine Bar'ın sahibi Sami Erol, eski bir borsacı. Global Menkul Değerler'in eski murahhas üyesi olan Erol, halen Global Menkul Değerler'in ortağı. 3 yıl önce ise şarap ithalatına başladı ve bir buçuk yıl içerisinde 175 bin şişe şarap ithal etti. Sami Erol, borsada iddialı olduğu kadar Decanter'ın işletmesinde de iddialı.

Amaçları Decanter'ı herkesin buraya gelip şarap içebilmesi. Felsefeleri ise "Müşteri herşeyi ister ve hak eder". Decanter'ın Avustralyalı bir şarap uzmanı var. Avustralya şaraplarının bu aralar revaçta olduğunu düşünürsek, pek de şaşmamak gerek. Decanter, saat 12.00'den son misafiri gidene kadar açık. Dekoru çok şık ve sade. Bütün personeli ise şarap konusunda eğitimli. Decanter'ın 46'sı yabancı olmak üzere toplam 55 çeşit şarabı bulunuyor. Yabancı şarapları İtalyan ve Fransız çeşitleri oluşturuyor. Kırmızı şarap olarak Cabernet Sauvignon Creso 91, Crotin Superiore Doc 91 denenmesi gerekenler. Beyaz şarap olarak ise Narince 95 ve Chamblis Le Grand Pre 96. Fiyatlar böyle kaliteli bir yer için çok makul. Decanter'ın bir başka hizmeti de şarap satışı. Burada beğendiğiniz bir şarabı, ister form doldurarak ister http://www.svs-turkey.com sitesine girerek sipariş edebiliyorsunuz.

TEL: 0 212 219 96 75

ANDON ŞARABEVİ
Sıraselivler Andon'un içinde yeni açılan şarapevi, sade bir dekora sahip. Esik han masaları, fıçılar ve kandiller hemen göze çarpıyor. Ön masaların manzarası İstanbul Boğazı. 200'e yakın şarap çeşidi bulunuyor. Bunların yüzde otuzu yabancı. İtalyan ve Fransız şaraplarının yanı sıra Avustralya, Arjantin, Şili ve İspanyol şarapları da bulunuyor. Özellikle Avustralya şarabı Chiray Cabernat 98'i mutlaka denemelisiniz. TEL: 0 212 251 02 22

PANO ŞARABEVİ
İlk olarak 1898'de Galatasaray'da kurulan Pano, 1980'li yıllarda Cahide Sonku yüzünden kapandı. Hikaye ilginç: Cahide Sonku, üç aylık maaşını aldıktan sonra Pano'ya mutlaka uğrarmış. Tabii oradaki tüm gençlerin gözdesi... Son sevgilisi kıskançlık nedeniyle burada öldürülünce, Pano da kepenk indirmiş 1997'ye kadar. Şimdi ise eski nostaljiyi yaşatmaya çalışıyor. Pano'nun dekoru tarih kokuyor. Sabah başlayan servis 02.00'ye kadar sürüyor. Yerli şarapların en iyileri var. Pano Şarabı, Papa Kosti en çok tutulan ürünleri.

TEL: 0 212 292 64 65

ŞARABİ
İstiklal Caddesi'nde bulunan Şarabi yeni açıldı. Dekoru modern olsa da içi buram buram Ömer Hayyam kokuyor. Öyle ki, önünüze konan kağıt servislerin üzerinde Hayyam'ın rubaileri var. Saat 12.00-02.00 arasında hizmet veren Şarabi'nin geniş bir şarap mönüsü var. Karmen Selection, Boğa Kanı, Bortaçine ve Sarafin en çok içilen şarapları. Yemek olarak, Susamlı Kalamar, Şarabi Bifteği, Penne Arabiatta ve Somon Izgara ilk gözümüze çarpanlar. Şarabi'de haftanın son dört günü canlı müzik de var. Haftasonları rezervasyon yaptırmanız tavsiye edilir. Müşteri portföyünü ise sanatçılar, akademisyenler ve gençler oluşturuyor.

TEL: 0 212 244 46 09

Her iyi şarap eski değildir
Şarabın iyisi, damak tadına göre değişiyor. Ama iyi şarabın ilk şartı kaliteli üzümden geçiyor. Öğrendik ki şu an Avustralya üzüm rekolteleri çok revaçta. İyi bir şarabın mutlaka eski rekolte olması gerekmiyor. Çünkü her şarap eskime özelliğine sahip değil. Dolgun gövdeli ve koyu renkli şaraplar eskiyebiliyor. Beyaz şaraplar ise daha az dayanıklı.

Şarabın tadına varmak için bardakların şekline bile dikkat etmelisiniz. Uzun geniş bardaklar, kırmızı şarap için çok ideal. Çünkü, şarabın aroma tadını ancak bu tip bardakla hissedebiliyorsunuz. Beyaz şarap için ise kısa yuvarlak bardak gerek. Şarabevlerinin hepsinde şarap tadına uygun nitelikte yemekler de bulunuyor. Farklı yörelere ait peynir tabağı, şaraba her zaman eşlik ediyor.

Şarap beden gücüdür,

can gücüdür bana

Çözülmedik nasılları

çözdürür bana

İstemeden dünyayı

ahreti şarap varken

Bir damlası iki dünyadan

yeğdir bana...

ÖMER HAYYAM


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır