kapat

09.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Gelecek Avrupa ve Japonya'nın
2000'lerin ilk 10 yılında Avrupa ve Japonya öne çıkacak. Avrupa, Euro'nun hayata başlaması ve Almanya'nın birleşmesiyle oluşan hantallığı üzerinden atacak

LEVENT GÜRSES

Milenyum... Milenyum.... Milenyum... Söylemesi kolay ama bizi bekleyen 1000 yılda neler olacağını tahmin etmek çok zor. Peki, gelecek 10 yılda neler olacak?

"Gelecek 10 yıldaki trendleri tahmin etmek için ülkelerin veya blokların mevcut performasına değil, gelişme potansiyellerine bakmak" lazım diyor Financial Times yazarı Barry Riley...

O zaman Avrupa ve Japonya öne çıkıyor. Yani, Türkiye'nin yanıbaşındaki en büyük ticari ortağı ve Avrupa Birliği'ne girmek için yıllardır mücadele verdiği Avrupa'da bir ekonomik patlama bekleniyor önümüzdeki yıllarda...

Avrupa'nın ekonomisini yavaşlatan Almanyalar'ın birleşmesi ve Euro'ya geçiş gibi hantallıkları üzerinden atması bekleniyor önümüzdeki dönemde. Ayrıca, Euro'nun yaşamına başladığı ilk dönemdeki güçsüzlüğünün yarattığı sinirliliği üzerinden atacağı da belirtiliyor.

Duisenberg yılları
Özellikle, Avrupa Merkez Bankası'nın 'ucuz para politikasıyla' Euro bölgesinde büyümeyi fişeklemesi ve diğer yandan enflasyonu kontrol altında tutması bekleniyor. Yani, artık Alan Greenspan (ABD Merkez Bankası Başkanı) yılları bitiyor, yerine Duisenberg (Avrupa Merkez Bankası Başkanı) yılları başlıyor.

Bundan 10 yıl önce dünyayı fethe çıkan, her yere fabrikalar kuran, bankalar açan ancak son yıllarda sushi barlarını bile kapatan Japonya'da da durgunluğun sonuna gelindi. Yeniden yapılanma süreci başladı.

Rakamlar son haftalarda hep olumlu çıkıyor, Nikkei Endeksi geçen hafta önemli bir bariyer olan 18 puanı aştı. Nissan gibi devler 21 bin kişiyi işten çıkaracağını açıklarken, yeniden yapılanmanın bir örneğini oluşturuyordu. Sadece Nissan değil, tüm devler hazırlanıyor 2000'li yıllara. Hükümet Ekim ayında 90 milyar dolarlık altyapı inşaatı ağırlıklı yeni bir ekonomiyi canlandırma paketi açtı.

Tabii karamsarlar da var. Her iki dev ekonomide durgunluğun kronikleştiğini söylüyorlar. Yıldızı parlayacak ülkenin kesinlikle Çin olacağını savunanlar az değil...

Ancak, Barry Riley, 10 yıl önceki ABD'yi hatırlatıyor. Finans sisteminde kriz, banka iflasları, sanayideki tembellik... Oysa, 1995'ten itibaren ABD dünya ekonomisine damgasını vuruverdi. Aynısı niçin Avrupa ve Japonya için olmasın?

Başkan Mou'nun idamı isteniyor
Çin'in en zengin işadamı olan ve ülkede kapitalizmin öncüsü sayılan Mou Quizhong'un kamu bankalarını milyonlarca dolar dolandırmaktan idamı isteniyor.

Mou, son 10 yıldır Çin basınını göze batan tarzı, ülkedeki reformların en belirgin örneği olması ve büyük imkanlardan yararlanmasıyla meşgul ediyordu. İlk özel şirketlerden birinin kurucusu olan Mou, az sayıdaki süper zengin işadamından biriydi.

Ancak, şimdi sahibi olduğu Land Economics Group'tan birkaç çalışanıyla birlikte sahte ithalat işlemi vasıtasıyla bir kamu bankasını 75 milyon dolar dolandırmakla suçlanıyor.

Pazartesi günü yapılan ve 8 saat süren duruşmada mahkeme Mou'nun idamını istedi. Çin'in orta kesimindeki sanayi kenti Wuhan'daki duruşmaya 300 Çinli gazeteciye karşılık yabancı gazeteciler alınmadı. Mou, suçsuz olduğunu, kredi istek mektubu yazmadığını savundu. Mao Zedung'a benzerliğinden dolayı 'Başkan Mou' adıyla bilinen işadamının ömürboyu hapis cezası alması ve uzun yıllar hapiste kalması bekleniyor.

Mou, bu yıl yargılanan ikinci Çinli işadamı oldu. Ocak ayında sigara kralı olarak bilinen ve Kızıl Pagoda Dağı'nı en çok satan sigara markası haline getiren Chi Shijian, dolandırıcılık suçundan ömürboyu hapis cezasına çarptırılmıştı,

Uzmanlar, bu davaların Çin'deki mevcut sistemle özel sektör patronluğunun zorluğu konusunda tehlikeli bir uyarı olduğunu savunuyor.

Ancak, bu uyarıları hiç dikkate almasa da olacak Çinliler de var. Bunlardan biri Çin Lideri Jiang Zemin'in oğlu Jiang Mianheng... Kendisi, Çin'deki telekomünikasyon sektörünün imparatoru... Viacom'dan Yahoo'ya Ericsson'dan General Electric'e dünyanın dev şirketleri onun peşinde. Çin'i enformasyon çağına taşıyacak projelerini adım adım ve de kolaylıkla gerçekleştiriyor. Çünkü, Başkan'ın oğlu...


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır