kapat

09.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
11 tasarı askıda
Hükümet ortakları arasındaki görüş ayrılıkları yüzünden SPK Tasarısı askıda. Özelleştirme ve yerel yönetimler tasarısı Bakanlar Kurulu'na getirilemiyor

Hükümet ortakları arasındaki balayı dönemi sona erdi. Ortaklar arasındaki görüş ayrılıkları yüzünden askıya alınan af ve medeni kanun tasarılarına yenileri eklendi. Tahkim, özelleştirme, yerel yönetimler, atamalar ve petrol boru hatlarına kadar birçok tasarı ve proje üzerinde görüş ayrılığına düşen ortakları sıkıntılı günler bekliyor. Parti tabanlarından yükselen tepkileri "hükümetin devamına mecburuz" diyerek göğüsleyen liderlerin, bu hafta yeniden bir araya gelmesi bekleniyor. Ortaklar arasında krize dönüşen 11 sorun şöyle:

* Af: Haluk Kırcı, Eşber Yağmurdereli ve türbanlı öğrencilerin affına ilişkin üç düzenleme sorun yaratıyor. MHP, Kırcı ve türban affında affında ısrarlı, DSP ikisine de karşı. ANAP, türbana şartlı destek verirken Kırcı tartışmasında tarafsız.

* Medeni Kanun: DSP'li Adalet Bakanı'nın hazırladığı tasarıya MHP, "kanun dili bozulmuş, kadın aleyhine hükümler var, mahfuz hisse hakkı korunmamış" diyerek karşı çıkıyor.

* Tahkim: DSP, Türkiye'de Milli Tahkim kurulması ve ihtilafların önce burada giderilmeye çalışması için yasada düzenleme isterken, ANAP karşı.

* Özelleştirme: ANAP, tüm özelleştirme düzenlemelerinin tek çatı altında toplanması için şemsiye yasa isterken, DSP ve MHP'nin itirazları var.

* İçki yasağı: İçişleri Bakanı Tantan'ın hazırladığı tasarı, şehirlerarası yollardaki konaklama yerlerinde içki satışına yasak getiriyordu. Bakanlar Kurulu'nda geçen ay imzaya açılan tasarı, DSP ve ANAP'lı Turizm Bakanı'nın muhalefeti yüzünden rafta.

* SPK: Komisyonda yapılan bazı değişikliklerden rahatsız olan ANAP, tasarının yeniden gözden geçirilmesini veya önergelerle Genel Kurul'da değişikliğe gidilmesini istiyor.

* Yerel yönetimler: Tantan'ın yeniden şekil verdiği tasarıdaki vergilere MHP karşı çıkıyor. MHP daha çok bütçe imkanlarının zorlanmasını isterken, DSP salt çoğunluğa dayalı iki turlu seçime karşı.

* Deprem vergileri: Maliye Bakanlığı'nca hazırlanan ve deprem vergisi olarak bilinen ek ödenek tasarısında, vergi oranları üzerinde görüş ayrılığı var.

* Boru hatları: MHP Türkmen doğalgazı projesinin yaşama geçirilmesi ve Maviakım projesinin askıya alınmasını istiyor. ANAP Maviakım'da ısrarlı.

* YÖK: Raftan indirilen araştırma önergesine DSP sıcak bakmıyor. DSP, yeni tartışmalarla bu kurumun yıpratılmasını istemiyor. MHP ısrarlı. ANAP ise MHP'nin yanında tavır alıyor.

* Atamalar: En önemli görüş ayrılığı, Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Üst Kurulu'na yapılacak atamalarda ortaya çıktı. Özellikle başkan seçimi konusunda uzlaşma sağlanamıyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır