kapat

09.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Dünyaya örnek gösterilen Türk
İnternet sitesini dünya çapında 1 milyondan fazla kişinin ziyaret ettiği İzmirli Mahir Çağrı, SABAH'a yeni projelerini ve duygularını anlattı

"I kiss you (Öptüm sizi)" diye başlayan internet sitesiyle ünü dünya çapında yayılan, ABD gazetelerinde bile manşet olan İzmirli Mahir Çağrı, hem mutlu hem dertli. İzmir Çamdibi'nde oturan Buca Eğitim Fakültesi mezunu işsiz Mahir'in (37) iki yıl önce merak ve "kız arkadaş bulma" çabasıyla giriştiği internet sitesi macerası, şu anda dünya rekorlarını zorluyor.

Fiziksel özelliklerini verdiği, hobilerinden ve "Seksi ne kadar sevdiğinden" bahsettiği, özellikle hanımları İzmir'e davet ettiği sitesi 1 milyondan fazla kişi tarafından ziyaret edilen Mahir, ünlü olmaktan memnun ama, dünyanın dörtbir yanından gelen e-mail, telefon ve fakslara yetişememekten (yüzde 80'i kadınlardan geliyor) hayli muzdarip.

"CNN ÇAĞRI YAPTI"
SABAH'a konuşurken, İşveç'te bir gazetenin sayfasını yılın sitesi seçtiğini de gururla belirten Mahir, "İnternetle ilgili Salon Dergisi'nde de haber oldum. CNN'den röportaj teklifi geldi. Bu kadar ünlü olmayı düşünmemiştim. Boş zamanlarımı geçirmek için tasarladığım sayfa bu hale geldi" diye konuşuyor.

Sitesine reklam almayı düşünse de bunu gerçekleştiremediğine değinen Mahir Çağrı, yakında Çeçenistan ve diğer dünya sorunları ile ilgili bilgileri de sitesine ekleyeceğini belirtiyor. SHA

Mahir olayının perde arkası
Mahir Çağrı, İnternet SABAH'ın ilk sayısında manşetten tam sayfa yayınlanınca Türkiye çapında ünü yakaladı... Şimdi dünya peşine düştü!

Peki bu Mahir'i nasıl keşfettik, olayın perde arkasında neler var? Mahir'in sırrı, internetteki siteyi gören herkesin -herkesten kasıt bugün anlaşıldığı gibi tüm dünya vatandaşları- gülmeye başlaması, tepki vermesi ve ilgilenmesi. Bu site, elektronik posta yoluyla, önce Türkiye'de bir tür "internet dünyası içi şaka" olarak dolandı.

İnternet SABAH'ta sadece resim ve yazılarıyla siteyi yayınlamakla kalmadık, bir de Mahir Çağrı ile görüştük.

O görüşmede Çağrı, kendisi için hazırladığı sitenin değiştirilip bu hale getirildiğini söyledi, ancak hanımlardan gelen telefonlardan da hiç şikayetçi değildi.

Türkiye'de başlayan "Mahiromani" şimdi Amerika Birleşik Devletleri'ne sıçradı... Bunda Amerikalı arkadaşı olan, Amerika'da okuyan Türkler'in büyük rolü var. Mahir sitesine giren 1 milyon küsur kişi varsa, Mahir'i e-postadan çıkan komiklik olarak tanıyanların sayısı çok daha yüksektir.

İnsanı çok güldüren bir Tarzan İngilizcesiyle, "Ben var seks çok sevmek, siz Türkiye'ye gelmek benim evde kalmak" diye yazan, akordeon çalan ve mayolu resimlerini siteye basan Mahir, ABD'nin ünlü internet dergilerinden salon.com'a haber oldu. Şimdi de Amerikan gazetelerinde yer almaya başladı.

ESRARENGİZ YARDIMCI
Bu arada internet dünyası boş durmadı, Mahir'in orijinal sitesindeki resimler çeşitli animasyonlarla neredeyse tanıtım filmi haline geldi ve şimdi bu siteler en az orijinal site kadar popüler.

Bütün bu gelişmeler sırasında bazı soru işaretleri hep kafalarda kaldı...

Mahir Çağrı kendisi için hazırladığı siteye koyduğu resimlerin alınıp o komik İngilizceli lafların başkası tarafından yazıldığını söylüyor. Yani sitenin bu derece ünlü olmasında Mahir Bey'in tipi, resimleri yanında metni yazanın da büyük payı var. Mahir'e bu şakayı yapıp dünya çapında üne kavuşmasını sağlayan insanın 15-16 yaşında Bursalı bir genç olduğu, Mahir'i tanıdığı söylense de bu kişi henüz ortaya çıkmış değil!

Bir de Mahir sitesinde verilen telefona cevap veren ve gazetecilere "Ben Mahir değilim, adım Ertuğrul Ağaoğlu, bu işten sıkıldım, binlerce telefon geliyor" diyen ama telefonu "Yes" diye açan bir zat var. Oysa telefon zaman zaman özellikle İngilizce konuşan bayanlar aradığında "Yes, this is Mahir" diye cevaplanıyor.

VE İŞTE GERÇEKLER
Bu soru işaretleri çok yakında çözülecek ama internetçiler bir yandan da boyutları dünyayı şarsan bu iç gırgırın sırrı bitsin istemiyor...

Çünkü Mahir olayı sadece Mahir'in işi olmaktan çoktan çıktı. Hemen her internetçi bir tarafından oynuyor, site yer değiştiriyor, yeni şakalar ekleniyor, animasyonlar yapılıyor. Ve aslında kimin kim olduğundan daha önemli bir boyut Mahir olayının ortaya koydukları...

* İnternet gerçekten dünyayı saran bir ağ. Mahir bir marka olsaydı, bütün dünya biliyordu! Türkler elektronik ticarette ne derece başarılı olur sorusunun cevabı, Mahir'in dünya çapında tanınmasında cevabını buluyor.

* Mahir -kaderin bir cilvesiyle- istese de istemese de dünya çapında bir isim olma yolunda, yakında reklam dünyasının kapıları kendine açılacak.

MURAT BİRSEL


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır