kapat

09.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Heykeldeki 3 tarihi yanlış
Çanakkale Savaşı'nda hayatını kaybeden Mehmetçik anısına yaptırılan heykelde 3 tarihi hata var.

Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü tarafından 1992'de yaptırılan ve Çanakkale Şehitliği'ne dikilen 'Yaralı Mehmetçik ve Arkadaşı' konulu heykelde silahtan, palaskaya birçok figür, o dönemi yansıtmıyor." Bu iddia Çanakkale'de savaşan bir askerin torununa, Yüksek İnşaat Mühendisi Nejat Beşe'ye ait. Beşe, heykeli incelemiş, yanlışlıklarla ilgili Genelkurmay Başkanlığı'na bir de ayrıntılı mektup yazmış.

Çanakkale Savaşı'nda Mehmetçik, Alman yapımı Mauser K-9 tüfek ile bir önceki modeli kullanmış. Ancak heykelde bunların yerine, İngiliz ve Anzak askerlerinin kullandığı Lee Enfield, II. Dünya Savaşı'nda kullanılan Garand- Mauser K-9 karışımı bir silah var.

Çanakkale Abidesi'nin 60 metre açığında yer alan heykelde palaskalar da hatalı. Mehmetçik'in kullandığı deri ve pirinç tokalı palaska yerine anıtta, Amerikan yapımı örgü kumaş palaskalar kullanılmış.

Üç buçuk ayda yapılan, 2.5 metre uzunluğundaki heykelde mermilerin içine konduğu kancalı askılar da hiç kullanılmamış. Anıtın heykeltıraşı Prof. Tankut Öktem "Heykeli, o dönemin bütün fotoğraflarını inceleyerek yaptım" diyor.

Ancak, Gelibolu Milli Parkı'ndaki Askeri Müze'de sergilenen orijinal silah ve malzemeler heykeltıraşı değil, iddianın sahibi Nejat Beşe'yi destekler nitelikte.

Alper URUŞ/HABER MERKEZİ

Tüfek 2. Dünya Savaşı'na ait
'Yaralı Mehmetçik'in elindeki tüfek, Çanakkale Savaşı'na değil 2. Dünya Savaşı yıllarına ait. Burada Alman yapımı Mauser K-9 olmalıydı.

Palaska, Türk değil Amerikan
Heykelde, Çanakkale Savaşı'nda Mehmetçik'in kullandığı deri ve pirinç tokalı palaska yerine Amerikan yapımı örgü kumaş palaskalar kullanılmış.

Kancalı askılık kullanılmamış
Mermilerin konduğu kütüklerin aşağı sarkmasını önleyen kancalı askılar 'Yaralı Mehmetçik Ve Arkadaşı' heykelinde hiç kullanılmamış.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır