kapat

09.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Rusya sonrası 2'nci deprem
Rusya krizinin ardından ekonomide sarsıntı 17 Ağustos depremi ile sürüyor. Sanayi üretimi Ağustos'taki yüzde 13.2'lik gerilemenin ardından, Eylül'de de yüzde 9.7 düştü

17 Ağustos sabahı 20 milyon kişiyle birlikte Türkiye ekonomisinin de ağır sarsıntıya uğradığı ekonomik verilerle ortaya çıkıyor. Dün açıklanan Eylül ayı Sanayi Üretim Endeksi, Rusya krizi ile daralan ekonominin, deprem sonrasında da küçülmeye devam ettiğini gösterdi.

Sanayi Üretim Endeksi, Ağustos'taki yüzde 13.2'lik düşüşün ardından Eylül ayında da gerilemeye devam etti. DİE dün yaptığı açıklamada Eylül ayı Sanayi Üretim Endeksi'nin, Eylül 1998'e göre yüzde 9.7 düştüğünü belirtti.

TOPARLANMA YOK
Üretimde, bu yılın ilk dokuz ayındaki toplam gerileme ise yüzde 6.7'e ulaştı. Ana alt gruplara bakıldığında ise imalat sanayindeki gerilimenin yüzde 11.0'e ulaştığı ortaya çıktı.

Sanayi üretimi Rusya krizini dünyayı sarmaya başladığı Ağustos 1998'den itibaren gerilemeye başladı. Erken seçimle birlikte siyasi belirsizliğin ortadan kalkacağı ve üretimin yeniden canlanacağı inancı 17 Ağustos depremiyle birlikte sarsıntıya uğradı. Aralık 1998'den, Mart 1999'a kadar süren hızlı gerilemenin ardından, Nisan ayı ile birlikte üretimde artış sinyalleri alınmaya başlanmıştı.

Ancak üretim endeksinde Temmuz'da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3.8'lik gerilemeyi, depremin ilk şokunu yansıtan yüzde 13.2'lik Ağustos ve yüzde 9.7'lik Eylül düşüşü izledi.

Diğer temel ekonomik veriler de depremin izlerini gösteriyor. Son olarak Ekim 1998'de gözlenen yüzde 80'lik kapasite kullanım oranı, Eylül 1999 itibariyle yüzde 68.4'e kadar indi. Oran 1998'in Aralık ayında yüzde 74.4, Mart 1999'da yüzde 74.1, Haziran 1999'da yüzde 76.4 seviyesindeydi. Ancak sanayinin kalbi Körfez'deki tahribat sonucu kapasite kullanım oranı Ağustos'ta yüzde 70.7'ye, Eylül'de de yüzde 68.4'e düştü.

İHRACATI DARALTTI
Dış ticaret verileri de global kriz nedeniyle dış piyasalardaki daralmanın ardından, depremin etkisini gözler önüne seriyor. Son açıklanan Ağustos verisi, 1999'in ilk sekiz ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre ihracat yüzde 7.1, ithalat da yüzde 20 oranında geriledi. Böylece Türkiye'nin dış ticaret açığı yüzde 37 oranında daraldı. Bu durum hiç şüphesiz yüklü sermaye kaçışının yaşandığı global kriz sonrası ödemeler dengesine olumlu yönde etki yaptı.

Ancak Ağustos 1999 ihracat verisine bakıldığında, depremin ilk şoku ile ihracatın bir önceki yılın aynı ayına göre çok yüksek bir oranda, yüzde 18.1 gerilediği ortaya çıkıyor. Bu tablo, üretimdeki daralma ve kapasite kullanım oranındaki hızlı düşüşle birlikte ihracatımızın da sarsıldığını gösteriyor.

3.ÇEYREKTE DE KÜÇÜLECEĞİZ
Türkiye ekonomisi bu yıl ilk altı ayda yüzde 5.8 oranında küçüldü. Büyümede yüzde 60'ın üzerinde payı bulunan sanayi üretimindeki gerileme mali sektörde bir patlama yaşanmaması halinde, üçünçü çeyrekte de küçüleceğimizin kuvvetli sinyalini veriyor. Bu durumda 1999 sonunda hedeflenen yüzde 2'lik eski büyümeyi tutturmanın da gittikçe zorlandığını ortaya koyuyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır