kapat

09.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Bankalar 11 bini geçti
22 Ekim'le hızlı yükselişe geçen borsa, yine bankaların liderliğinde 7100 puanı aştı. Bu arada Bankacılık Sektör Endeksi 11 bini devirdi

Üstüste rekor kırarak 7000 puanı aşan borsa, haftanın ilk günü yeni zirvesine yüzde 0.61 değer artışı ile ulaştı. Endeks dün 7176 puandan kapandı. 22 Ekim'le birlikte hızlı yükselişe geçen endeks, 11 gün gibi kısa sürede rekorunu tam 7 kere yeniledi.

Bu süre zarfından İMKB-100 Endeksi yüzde 22.9 oranında değer kazandı. Aynı dönemdeki ana endekslere bakıldığında da yine mali sektörün bu yükselişin başını çektiği görülüyor. 11 iş günü süresince Mali Endeks yüzde 30 değer kazanarak, ortalamanın üstünde bir getiri sağladı. Sanayi Endeksi ise sadece yüzde 10 yükseldi.

Mali Sektör Endeksi içinde ağırlığı olan Bankacılık Endeksi ise yüzde 32.7 ile tüm alt gruplar içinde en yüksek getirinin sahibi. Bu dönemde holding hisseleri ise yüzde 23.8'le yine ortalamanın üzerinde artış kaydetti.

11 BİNİ GEÇTİ
Borsacılar İMKB-100'ün yılsonuna kadar 7000 puanın üzerinde kalıp kalamayacağını tartışadursun, Bankacılık Sektör Endeksi bu süre içinde önce 26 Ekim günü 10.000 puanlık kilometre taşını devirdi. Dün itibariyle de 11.498 puana kadar ulaştı.

Endeks bu yıl başına göre yüzde 192.8, hızlı düşüşün yaşandığı geçen yıl başına göre yüzde 115 prim yaptı. Alt endekslerin oluşturulduğu 1997 başına göre ise yükseliş yüzde 1158'u ulaştı. Yani sabırlı banka hissesi yatırımcısı, yaklaşık üç yıllık süre içinde 1 koyup, 10 aldı.

METALİN GÜCÜ
Banka hisselerinin ardından en yüksek değer artışı Metal Ana Sektörü'nden geldi. 11 günlük süre içinde sektörüdeki en ağırlıklı hisse Erdemir yüzde 32 oranında değer kazandı. Metal Ana Sektör Endeksi 1999 itibaren yüzde 278 oranında prim yaptı. Bankacılığı bile geride bırakarak yılın en çok kazandıran endeksi oldu.

Kamular kısa vade faizleri indirdi
Mevduat faizlerinde bir süre önce uzun vadeler için başlayan düşüş şimdi de kısa vadelere sıçradı. Dün Ziraat Bankası, Vakıflar Bankası ve Halk Bankası birer açıklama yaparak Türk Lirası mevduata uyguladıkları tabela faizlerini 5'er puan düşürdüklerini açıkladılar. Daha önce düşüş sadece 1 yıllık ve altı aylık mevduat faizlerinde yaşanırken dün faiz indirdiğini açıklayan üç kamu bankası bu düşüşü tüm vadelere uyguladı.
Dün Ziraat Bankası, Vakıflar Bankası ve Halk Bankası tarafından yapılan açıklamalarda 1 ay vadeli mevduata uygulanan tabela faizinin yüzde 67'den 62'ye, üç ayın yüzde 70'den yüzde 65'e 6 ayın yüzde yüzde 73'ten yüzde 68'e ve bir yılın yüzde 77'den yüzde 72'ye indirdiği açıklandı. Fakat bankaların tabela faizleri dışında yüksek miktarlarda mevduat için pazarlığa açık olduğu ve daha yüksek oranlarda faiz uyguladığı piyasada biliniyor.

BONODA SINIRLI DÜŞÜŞ
Bu arada dün bono piyasasında hızlanan aylık devalüasyon bono faizleri üzerindeki ağırlığını sürdürüyor.
Dün piyasanın en çok işlem gören 23 Ağustos 2000 vadeli tahvilin oranı yüzde 80-81 aralığında dalgalanmasını devam ettirdi. Yeni gözde 3 Ekim 2001 vadeli sabit faizli tahvilin bileşik faizi ise yüzde 76.5-77.5 civarında seyretti.

4 yeni kurum birden
Meclis Genel Kurulu'nda bekleyen Sermaye Piyasası Kanunu ile Merkezi Kayıt Kuruluşu, Yatırımcıyı Koruma Fonu, Muhasebe Standartları Kurulu ve Aracı Kurumlar Birliği oluşturuluyor

Üzerinde çok tartışılan ve yıllardır çıkarılması yılan hikayesine dönen Sermaye Piyasası Kanun Tasarısı Meclis Genel Kurulu'na geldi. Kanun sermaye piyasasında yeni dönemi müjdelerken, 4 yeni kurumun oluşturulmasını da öngörüyor.

Sermaye Piyasası Kanunu ile getirilen en önemli değişikliklerden biri Yatırımcıyı Koruma Fonu. Fon sadece hisse senedini kapsıyor. Fona İMKB ilk etapta 10 trilyonla katılıyor. Daha sonra işlem hacimleri üzerinden kesilen paylar fona devrediliyor.

Kaydi sistemin kanuni altyapısı da tanımlanıyor. Merkezi Kayıt Kuruluşu kuruluyor. Hisse senetleri kaydi ortamda saklanacak ve tüm menkul kıymet işlemleri Merkezi Kayıt Kuruluşu tarafından izlenecek. Kuruluş SPK'ya bağlı olacak.

CEZALAR AĞIRLAŞTI
Kanunla SPK'nın verebileceği cezaların miktarı da artıyor. Kurul 2 ile 25 milyar arasında para cezasının yanında, 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası da verebiliyor. Aracı kuruluşlar da kanuna işte bu noktada karşı çıkıyorlar. Genel kanı SPK'nın hem hakim hem de savıcı rolüne soyunduğu yönünde.

Kurul ayrıca kanunla denetim konusunda da önemli haklar elde ediyor. Denetim sırasında ilgili kuruluşun defter ve kayıtları göstermemesi durumunda ise SPK uzmanlarına arama yetkisi veriliyor. Denetim sonrası kuruluşun mali yapısının bozulduğuna dair tespit yapılırsa, yöneticilerin imza yetkisi sınırlandırılabiliyor. Ayrıca kanunla manipülasyon ve insider trading suçlarına karışan kuruluşlar ya da kişiler hakkında bir daha herhangi bir borsada geçici veya sürekli işlem yapma yasağı kararı alınabilinecek.

Ayrıca SPK tedrici tasfiye sürecine giren kurumda yüzde 10 ve daha fazla payı bulunan ortakları ve imza yetkisi olan yöneticilerinin şahsi iflasını isteme yetkisini de alıyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır