kapat

09.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yeltsin Ecevit ile neden görüşmedi?
Talep edilmesine rağmen Rus lider Yeltsin'in, Ecevit'i Moskova'da kabul etmemesi çeşitli sorulara yol açtı.

Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin'in Moskova gezisi sırasında Başbakan Bülent Ecevit ile görüşmemesi çeşitli sorulara yol açtı. Ecevit, Rusya gezisi dönüşünde yaptığı basın toplantısında gazetecilerin bu yöndeki sorusuna "Bu soruyu bana değil Yeltsin'e sorun" şeklinde bir yanıt verdi. Ecevit'in bu sözleri de kendisiyle görüşmeyen Yeltsin'e kırgın olduğu izlenimi yarattı. Yetkililer, gezinin devlet başkanları düzeyinde olmadığını, bu nedenle Yeltsin-Ecevit görüşmesinin gerçekleşmemesinin gayet doğal olduğunu belirttiler. Ancak iki ülke arasında ekonomik ve ticari ilişkilerin bu denli gelişmiş olmasına ve Rusya'da milyonlarca dolarlık Türk yatırımları bulunmasına karşılık, Yeltsin'in Ecevit'le görüşmemesi hoşnutsuzluk yarattı.

MAVİ AKIM OLASILIĞI
Yeltsin'in, Ecevit'i "mavi akım" projesiyle ilgili ek protokolü imzalamaması nedeniyle kabul etmediği yorumları yapılırken, soğukluğun AGİT zirvesinde noktalanacağı umuluyor. Yeltsin gelirse Ecevit Moskova'da kendisini kabul etmeyen Yeltsin'i AGİT zirvesi sırasında İstanbul'da vereceği akşam yemeğinde ağırlamak zorunda kalacak.

YELTSİN İYİ DEĞİL
Ecevit, 4-6 Kasım arasında yaptığı Moskova ziyareti öncesinde Devlet Başkanı Boris Yeltsin'le görüşmek için randevu talebinde bulunuldu. Ancak Rusya, randevu talebine kesin bir yanıt vermedi. Yeltsin'in sağlık durumunun iyi olmadığı ve Soçhi'de dinlendiği belirtilerek, iyileşip Moskova'ya gelmesi durumunda bir görüşme olabileceği mesajı verildi.

Bu nedenle Ecevit'in resmi ziyaret programında Yeltsin'le görüşme yer almadı. Ecevit'in uçağının Moskova'ya indiği saatlerde Yeltsin'in hala Soçhi'de olması nedeniyle görüşme olasılığı son derece düşük görülüyordu. Ancak Rusya'nın resmi haber ajansı TASS'ın, Ecevit'in ziyaretinin ilk gününde Yeltsin'in kendisiyle görüşmek istediği yolundaki haberi ve Yeltsin'in ertesi sabah Moskova'ya dönmesi, görüşme umudunu artırdı. Başbakan Ecevit, Moskova'da düzenlediği basın toplantısında bu umudu bir temenni üslubuyla açıkça dile getirdi.

KOÇARYAN İLE GÖRÜŞTÜ
Rus yetkililerin randevu talebine karşılık gösterdikleri iki gerekçe de ortadan kalkmıştı. Yeltsin Moskova'daydı, sağlığı da resmi bir görüşme yapabilecek kadar iyi durumdaydı. Ancak Cuma günü Ermenistan Devlet Başkanı Koçaryan ile görüşen Yeltsin, gün boyunca beklenen randevuyu vermedi.

Görüşme beklentisini bir kez de dünya kamuoyu önünde açıklamış olmasına rağmen Yeltsin'in sessiz kalması, Ecevit'in de, Dışişleri'nin de canını sıktı. Yeltsin ise durumu kurtarmak için Ecevit'le telefonda konuşmayı yeterli gördü. Cumartesi sabahı Yeltsin'in telefonla konuşma isteği Ecevit'e iletildi. Ancak Ecevit, telefon konuşmasını kabul etmedi ve cevabını Büyükelçi Nabi Şensoy aracılığıyla iletti.

İNCE ÜSLUP
Şensoy, Ecevit'in Moskova'da bulunmasına rağmen yüzyüze görüşme yerine telefonla konuşma yapılmasının uygun bulunmadığını bildirdi. Yeltsin'le neden görüşemediği sorusuna Ecevit, Türkiye'ye dönüşünde verdiği, "Onu ben bilemem, Yeltsin'in bildiği bir konu" şeklindeki cevapla tepkisini son derece ince bir üslupla dile getirdi.

Koçaryan'la randevusu önceden belirlenmişti ve görüşme iki devlet başkanı arasında gerçekleşmişti. Ecevit, Başbakan Putin'in davetlisiydi ama Türkiye'de de Rusya'da da, teamül gereği, başbakanlar devlet başkanı tarafından da kabul ediliyordu.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır