kapat

09.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Türkler'in isyanı
Danimarka'da doğup büyüyen Ercan Çiçek'in işlediği suçlar nedeniyle sınırdışı edilmesi tepki yarattı. 150 kişilik Türk gösterici Kopenhag sokaklarını cehenneme çevirdi

Danimarka'da mahkemenin bu ülkede dünyaya gelen Ercan Çiçek adlı bir genci sınırdışı etmeye karar vermesi Türkler ve azınlık grupları arasında büyük tepkiye yol açtı. Protesto gösterileri düzenleyen bazı Türk gruplar, önceki gece başkent Kopenhag sokaklarını birbirine kattı. Çeşitli adi suçlardan mahkum edilen Çiçek'in sınırdışı edilmesi kararına tepki gösteren 150 kadar gösterici, Kopenhag sokaklarında bazı otomobilleri ateşe verdi, dükkanların camlarını indirdi ve polise saldırdı. Kalabalığa müdahale etmekte aciz kalan Danimarka polisi olay sonrası kimseyi gözaltına alamadı.

AZINLIKLAR RAHATSIZ
Ülkede yaşayan azınlıkların ve bazı grupların da desteklediği protestocu grubu kendilerine müdahele etmek isteyen polis ile çatıştı. Polis, grubun dağılması için gözyaşartıcı bomba kullanmasına rağmen, göstericiler molotof kokteyli, taş ve sopalarla saldırdı. Gösteri 1 saat kadar sürdü.

Ercan Çicek'in Türkiye'ye iade edilmesi ile ilgili olarak, Danimarka İnsan Hakları Merkezi sadece kişilerin yakın aile çevresiyle birlikte olma hakkının ihlal edildiğini açıkladı. Olay sonrası açıklama yapmak zorunda kalan Danimarka İçişleri Bakanı Thorkild Simonsen mahkeme kararını olumlu bulduğunu belirtti. Simonsen, Ercan Çiçek'in sabıkası bulunduğunu ve bazı şiddet eylemlerinden sorumlu olduğunu, bu eylemleri tekrarladığını söyledi.

ÜLKE TARİHİNDE İLK
Danimarka adli makamlarının, tarihinde ilk kez, bu ülkede doğup büyümüş bir göçmenin suç dosyasının dolu olması nedeniyle sınırdışı edilmesi talimatı verdiği belirtiliyor. Karar ülkede yaşayan azınlık gruplarında da tedirginlik yarattı. Danimarka'da yaşayan azınlık grupları bunun açık bir ayrımcılık olduğuna dikkati çekerek "Yarın sıra bize de gelir" düşüncesi ile gösterileri destekledi.

DEHŞET DAKİKALARI
Görgü tanıkları ve polisin verdiği bilgiye göre 7 Kasım günü Danimarka'yı ayağa kaldıran olaylar şöyle gelişti.

22:00'de Kopenhag'ın Blaagards meydanında toplanmaya başlayan Türk, yabancı ve Danimarkalı 50 kişilik grup yan sokaklardan gelenlerele birlikte Nörrebrogade caddesine doğru yürüyüşe geçti.

22:30 Sloganlar atan grup katılımlar ile birlikte 150 kişiye ulaştı. Tamamı maskeli olan grup ilk yakma yıkma eylemine Nörrenbroge caddesi girişinde başladı.

23:00 Polis ekipleri olay yerine geldi ama müdahale edemedi.

24:00 Gruptan kopan 10-15 kişi çevrede bulunan üç arabayı ateşe verdi. Diğerleri ise dükkanların camlarını kırıp çöp bidonlarını yaktı.

01:00 Polis gruba müdahale etti ve çatışma çıktı. Göstericiler çatışma sonrası ara sokaklara dağıldı.

02:00 Polis bölgeye hakim oldu. İtfaiye yanan arabalara müdahale etmeye başladı.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır