kapat

09.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Ne düşündük, yapabildik?
17 Ağustos'tan sonra ferdi olarak bir deprem ülkesinde yaşamanın bilincine varıp, bununla ilgili çalışmalar yapacaktık. Görünen o ki, depremden hiç ders almadık.

Yasemin KARAKAŞ ŞAHİNKAYA

Yaşadığımız büyük felaketten sonra hepimiz, birey olarak, depreme karşı bir takım önlemler almak, felaketi en az hasarla atlatmak ve olası bir felakete karşı hazırlıklı olmak adına bir şeyler yapmak istedik... Kimimiz AKUT'a üye olmayı, kimimiz ilk yardım kurslarına katılmayı, kimimiz Sivil Toplum Kuruluşları'na bilfiil katılmayı ve felakette büyük eksiklik duyulan Sivil Savunma'mızı ayağa kaldırmayı planlamıştık. "Devletten hayır yok," diyerek kendi başımızın çaresine bakmayı hedeflemiştik.

İPTİDAİ ÖNLEMLER
Aradan geçen üç aya yakın zamanda, ne olduysa oldu, yapılması gerekenler, eften püften "deprem çantaları"nın hazırlanmasıyla sınırlı kaldı. Tabii bu arada bir takım iptidai tedbirler de almadık değil: Depremde ötmeyen deprem kuşu, hayat kurtaracağı meçhul çelik kafesler, güvenilirliği tartışma konusu olan deprem alarmları almak gibi...

Planlananlar gerçekleştirilmedi ve hepimiz normal yaşantımıza -sadece biraz daha tedirgin olarak- devam etmeye koyulduk. Gönüllü olarak depremle ilgili hiçbir etkinliğe ve yardım çalışmalarına katılmadığımız gibi, kendimiz için de bir şey yapmayı yarınlara erteledik. Sanki bugünlerde hiçbir şey olmayacakmış gibi...

GÖRDÜK AMA ÖRNEK ALAMADIK!
17 Ağustos depreminden sonra yabancı arama ve kurtarma ekiplerinin son derece profesyonelce ve ne yaptıklarını bilerek çalışmaları, sivil savunma kurslarına katılıp, bu konuda bilinçlenilmesi gerekliliğini ortaya çıkardı. Ancak depremin yaralarının sarılmaya başlanmasıyla tüm bunlar başka baharlara ertelendi.

Neler yapabiliriz?
AKUT'TAN bizi yönlendirmesini isteyebiliriz. Tel: (0212) 252 46 44 249 22 40 - 249 66 93.

SİVİL Savunma Teşkilatı'ndan yardım isteyebiliriz. Tel: (0312) 397 22 12.

SİVİL Toplum Kuruluşları'na üye olabiliriz. Bu konuda da bizi yönlendirecek, yapmak istediklerimiz ya da ilgimizi çekecek seçenekler doğrultusunda çalışmamızı sağlayacak olan Sivil Koordinasyon Merkezi'nden yardım isteyebiliriz. (0212) 292 97 65-292 96 75.

BAŞTA hastaneler olmak üzere pek çok özel kuruluşun verdiği ilk yardım kursuna katılabiliriz. SOS Universal tel: (0212) 505 72 72.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır