|
Atama savaşı
Politikacı doktor İhsan Aydın yüzünden Sağlık Bakanı Osman Durmuş ile Siirt Valiliği arasında adeta bir kan davası başladı
Göreve başladığı ilk günden bu yana açıklamaları ve uygulamalarıyla sürekli tartışma konusu olan MHP'li Sağlık Bakanı Osman Durmuş, bunlara bir yenisini daha ekledi. Bakan Durmuş, valiliğin "sakıncalı" bulduğu Doktor İhsan Aydın'ı Siirt Devlet Hastanesi'ne Başhekim olarak atayınca kıyamet koptu. Siirt Valiliği, Sağlık Bakanlığı'na karşı direnişe geçerek, atama kararnamesini yürürlüğe koymadı. Bakanlık ile Valilik arasında 3 aydır devam eden atama kavgasına "arabulucu" olarak katılan İçişleri Bakanı Sadettin Tantan da çözüm bulamadı. Tantan, Siirt Valiliği'nden yana tavır koyarak MHP'li kabine arkadaşı Durmuş'a sitem etti. Sağlık Bakanı inadından vaçgeçmezse, "sakıncalı" doktor İhsan Aydın'ın Pazartesi günü Başhekimlik koltuğuna oturması bekleniyor.
Sağlık Bakanlığı ile Siirt Valiliği arasında krize neden olan atamanın öyküsü şöyle gelişti:
18 Nisan'da Siirt'te DYP'den 2. sırada milletvekili adayı olan, listeye Jetpa kontenjanından girdiği öne sürülen Doktor İhsan Aydın kaybedince, yenilgisinden Siirt Valisi Osman Acar'ı sorumlu tutarak, onu protesto etmek için Valilik önünde gösteri düzenledi. Gösteride, aleyhine sloganlar atılan Vali Acar da Aydın hakkında dava açtı.
KAVGA BÜYÜDÜ
Bu kavganın üzerinden kısa süre geçtikten sonra Doktor Aydın, yasal hakkını kullanarak, Siirt Devlet Hastanesi'ndeki görevine tekrar döndü. Ancak bu dönüş Vali Acar'ı kızdırdı. Valilik 14 Temmuz'da Sağlık Bakanı Osman Durmuş'a "gizli" damgalı bir yazı göndererek, Aydın'ın vali hakkında "katil vali", "Kahrolsun vali" şeklinde sloganlar attırdığını belirterek, Aydın'ın "halkı devlete karşı kışkırttığı" gerekçesiyle OHAL dışındaki bir ile tayin edilmesini istedi. Bu isteğe karşılık Bakan Durmuş sakıncalı doktoru, Siirt Devlet Hastanesi'ne başhekim yaptı.
Bu karara sinirlenen Vali Osman Acar atama kararnamesini yürürlüğe koymayınca, Doktor Aydın bir türlü göreve başlayamadı. Durumdan da Sağlık Bakanı Durmuş'u haberdar etti. Artık iyice kavga kopmuştu. Sağlık Bakanı, Siirt Valiliği'ne yeni bir yazı göndererek, İhsan Aydın'ın Başhekimlik görevine başlama tarihinin bildirilmesini istedi. Valilikten yanıt gelmedi. Durmuş kararında ısrar edince Vali Acar, 27 Eylül'deki valiler kararnamesiyle merkeze alındı. Ancak görevi bırakmadan önce Bakan Durmuş'a zehir zemberek bir yazı göndermeye vakit buldu.
Gizli damgalı bu yazıda Vali Acar, Doktor Aydın için, "İslami sermaye ile beslenen, ne idüğü belirsiz, Jetpa'nın parayla satın aldığı DYP milletvekili adayı" ifadesini kullandı. Bu sert üsluba rağmen Durmuş inat etti. Ancak Acar'ın doktor Aydın konusundaki kararlı tutumu yerine atanan yeni Vali Erol Arıkan tarafından da sürdürüldü.
Osmanlı'dan kalma 20 kanun var
MECLİS, Osmanlı İmparatorluğu döneminde çıkarılan Memurin Muhakemat Kanunu'nu değiştirmek için harekete geçti. Ancak bu değişiklikle iş bitmiyor. Çünkü mevzuatımızda Osmanlı'dan kalan ve halen yürürlükte olan 20 kanun daha bulunuyor. Bu kanunlarda yer alan ceza ve ifadeler ise okuyanı şaşkınlıktan şaşkınlığa düşürüyor. İşte örnekler:
* Demiryollarının Usulü Zabıtasına Dair Nizamname'ye göre, imdat işaretlerini gereksiz şekilde kullanan yolculardan yarım Osmanlı altınından 5 Osmanlı altınına kadar ceza alınacak. Yolculara ait vagonlara köpek alanlar ise yirmi mecidiye ceza ödeyecek. Gidiş-geliş bileti alanlar sadece bir yöne bilet alanlara göre öncelik taşırken, demiryollarına 20 arşın mesafede saman yığmak yasaklanıyor. Bu nizamnameyi uygulayacak makam ise "Nafia ve Adliye Nazırları".
İSİMLERİ BİLMECE
* Taşocakları Nizamnamesi'ne göre yol, kuyu ve çeşme gibi yerlere yakın mesafede ocak açılamıyor.
* İdare-i Hususiye-i Vilayet Kanunu da (İl İdaresi Kanunu) illerdeki il özel idarelerinin görevlerini, gelirlerini, giderlerini ortaya koyuyor. İl genel meclisinin oluşum ve toplantı şekillerini belirliyor, vilayet encümeninin çalışma düzenini hükme bağlıyor.
Menafı-ı Umumiyeye Müteallik İmtiyazat Hakkında Kanunu anlamak için ise hukukçu değil Osmanlıcayı su gibi konuşan biri olmak gerekiyor.
Tantan devrede
SAĞLIK Bakanı Durmuş'u ikna edemeyen Vali Erol Arıkan, İçişleri Bakanı Sadettin Tantan'dan sorunu çözmesini istedi. Tantan, hemen MHP'li kabine arkadaşını telefonla arayarak, "Doğu ve Güneydoğu'da valilerin konumu çok hassastır. Valilere rağmen böyle bir atama yapılması doğru olmaz. O zaman orada görev yapamazlar" diyerek atamanın durdurulmasını istedi. Durmuş, Tantan'a, "Haklısınız, valilerin görüşlerine büyük önem veririm ama ben de teşkilatın, bölge milletvekillerinin baskısı altında kaldım" diyerek kendini savundu. Durmuş, Tantan'ın ısrarı karşısında, "Bir bakayım" diyerek konuyu geçiştirdi, ancak kararnameyi geri çekmedi. Üç aydır direnen Siirt Valiliği'nin pazartesi günü ne yapacağı, "sakıncalı" gördüğü Aydın'ı göreve başlatıp başlatmayacağı merakla bekleniyor.
|
Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|