kapat

29.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
GAP'a kerevit bereketi çağrısı
İşadamı Mehmet Günyeli, GAP'ta kerevit ve sudak yetiştirilirse su ürünleri ihracatının 5 milyar dolara fırlayacağını söyledi

Venüs Uluslarası Ticaret'in sahibi ve İTO Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Günyeli, GAP'ta bugüne kadar hiç ciddiye alınmayan balıkçılığın yapılabileceğini söyledi. Günyeli, Atatürk Barajı'nda hem bölge insanına hem de ekonomiye katkı sağlayabilecek kerevit ile sudak yetiştirilebileceğini belirtti.

Günyeli, kerevit ve sudak balıklarının üretilmesi halinde yöre halkının kiloda 5-6 dolar kazanacağını, Türkiye'nin de dünya balık pazarında ilk 10'a gireceğini öne sürdü.

'HATA YAPIYORUZ'
Atatürk Barajı'nı tohumlama yetkisinin mevzuata göre Devlet Su İşleri'nde (DSİ) olduğunu vurgulayan Günyeli, DSİ'nin Atatürk Barajı'nda akılcı davranmayıp hiçbir ekonomik değeri ve ihracat şansı olmayan balıkları yetiştirdiğini savundu.

Günyeli, geniş su potansiyeline sahip Atatürk Barajı'nda yurtdışında çok aranan sudak ve kerevitin yetiştirilmediğini belirterek şunları söyledi:

"Kerevit, sudak ve turna dünyada çok pazarı olan balıklar. Ve kilosu 5-6 dolar. GAP'ta balıkçılığa geçmek finansman ve teknoloji gerektirmiyor. DSİ'nin tohumlayacağı balık cinsini değiştirmesi gerekiyor. Tohumlayacağı cins balıkların yavruları Eğridir ve Beyşehir göllerinde var. Tohumlama yaptıktan sonra 3-5 yıl içinde balıklar büyüyecektir. Balıkçılık yapacak yöre insanına balık tutmayı öğretebiliriz. Balık ağlarını ve sandallarını Halk Bankası kredisiyle alabilirler. Atatürk Barajı'nın etrafında 10 adet üretim merkezi kurulabilir. Her üretim merkezinde 500 kadın çalışsa 5 bin kadın eder. Kadınlar balıkları temizleyecekler ve dondurup saklamaya hazır hale getirecekler."

PARİS'E KEREVİT
Günyeli, "Yunanistan ve İtalya'nın bile bizden 40-50 misli fazla ihracatları var. Türkiye önümüzdeki 5 yılda su havzalarını değerlendirmeli" dedi.

Türkiye'deki iklim şartlarının dünyanın en iyi kerevitinin yetişmesine neden olduğunu hatırlatan Günyeli, "Özellikle Paris piyasası Türkiye'de yetişen kerevite büyük ilgi gösterir. Halbuki, Türkiye her yıl Uzakdoğu'dan 150-200 ton kerevit ithal ediyor. Yeterki DSİ tohumlama yapsın. Biz DSİ'ye her türlü yardıma hazırız. Parasal destek vermeye de hazırız" diye konuştu.

Kahveci'nin somon balığı projesi tuttu
Çeşitli projeleri hayata geçirilen ve ortaya attığı ilginç fikirleriyle tanınan merhum ANAP İstanbul Milletvekili Adnan Kahveci, Türk insanının daha önce çok az tanıdığı somon balığının Türkiye'de de yetiştirilmesine ön ayak olmuştu. Maliye eski Bakanı Adnan Kahveci, yoğun olarak Kuzey Denizi'nde yetişen somon balığının Karadeniz'de de yetişebileceğini, bu denizin somon balığı üretimine uygun bir iklime sahip olduğunu söylediğinde onu kimse ciddiye almamıştı. Oysa şimdi Karadeniz'de pek çok çiftlikte somon balığı üretimi yapılıyor. Kerevit, sudak ve turna balıkları için de aynı şartlar oluşabilir.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır