|
|
Meclis sloganlarla inledi
TBMM binası ilk kez böyle bir seslenişe sahne oldu; Ahmet Taner Kışlalı'yı son yolculuğuna uğurlamak üzere meclis önünde toplanan grup, "Suskun meclis istemiyoruz" gibi sloganlar attı
Bombalı saldırı sonucu yaşamını kaybeden eski Kültür Bakanı, gazeteci-yazar Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı için ilk tören dün saat 10.00'da TBMM'de düzenlendi. Mitinge dönüşen tören sırasında Meclis bahçesi sloganlarla inledi. Devletin zirvesinin de katıldığı törende vatandaşlar, "Çeteler bulunsun, hesap sorulsun", "Türkiye laiktir laik kalacak," "Susma sustukça sıra sana gelecek", "Suskun Meclis istemiyoruz" şeklinde sloganlar attılar.
KULİSTEKİ ACI
Kışlalı'nın ailesi Meclis'e saat 09.15'de iki minibüsle geldi ve tören saatine kadar şeref salonunun önündeki kuliste bekledi. Kışlalı'nın eşi, kızları, ağabeyleri ve kızkardeşi büyük acılarına karşın metanet içinde davrandılar. Aile fertleri, tören saatini Meclis binasının içine girerek büyük kuliste beklediler.
Burada CHP Genel Başkanı Altan Öymen ailenin yanına giderek tek tek ellerini sıktı ve bir süre sohbet etti. ANAP lideri Mesut Yılmaz da kulise girerek Kışlalı'nın acı içindeki yakınlarına başsağlığı diledi.
Tören öncesinde Meclis kampusünde ve çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındığı gözlendi.
ZİRVE TÖRENDEYDİ
Daha sonra tören için herkes şeref kapısı önündeki alanda toplandı.
TBMM'deki törene, Kışlalı'nın ailesi ve yakınlarıyla Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut, Başbakan Bülent Ecevit, FP Genel Başkanı Recai Kutan, ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz, CHP Genel Başkanı Altan Öymen, bakanlar, TBMM Başkanlık Divanı üyeleri, yeni ve eski parlamenterler, gazeteciler, Kışlalı'nın öğrencileri ile çeşitli kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.
Ankara dışında olan Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli ile DYP Genel Başkanı Tansu Çiller ve CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal'ın törene gelmemesi dikkat çekti. Demirel ve Ecevit, Kışlalı'nın eşi, kardeşleri ve çocuklarının ellerini sıkarak başsağlığı dilediler.
Ahmet Taner Kışlalı'nın naaşının bulunduğu tabut ise Keçiören'deki Adli Tıp Morgu'ndan Yenimahalle Belediyesi'ne ait bir cenaze arabasının içinde Meclis'e getirildi.
MİTİNG ALANI GİBİ
Türk bayrağına sarılı tabut, Meclis Tören Kıtası tarafından cenaze arabasından alınarak katafalka konuldu ve bir dakika saygı duruşunda bulunuldu. Bu sırada, Kışlalı'nın özgeçmişi okundu.
Daha sonra tabut yeniden cenaze arabasına taşındı. Kortejin en önünde Kışlalı'nın eşi ve kızları elele yürürken, binlerce kişi bir yandan sloganlar atıyor, bir yandan da Kışlalı'yı alkışlayarak ona son görevlerini yerine getiriyorlardı.
Meclis önündeki tören ile sohrasındaki yürüyüş bir mitingi andırıyordu. Meclis'teki cenaze törenine katılan, aralarında Kışlalı'nın yakınlarının da bulunduğu gruptakiler, Meclis'in Dikmen Kapısı'na kadar yürüdüler. Kortej, İletişim Fakültesi'ndeki törene gitmek üzere Meclis'ten ayrıldı. Başbakan Bülent Ecevit, gazetecilerin "Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı'ya suikast olayıyla ilgili bir gelişmenin olup olmadığı" sorusuna da "Suikastle ilgili bir gelişme yok" cevabını vermekle yetindi.
Bombalı suikaste kurban giden Gazeteci-yazar Ahmet Taner Kışlalı için Türkiye Büyük Millet Meclisi önünde düzenlenen ilk tören, ilk seslenişlere ve bir ilke sahne oldu. Meclis binası ilk kez sloganlarla inledi. Daha önce hep "resmi ve sakin" törenlerin mekanı olan meclis binası bu defa "Suskun Meclis istemiyoruz", "Uyan Meclis Uyan" gibi sloganlara tanık oldu.
|
Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|