kapat

23.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Hızlı ve etkili iş arama
İş aramayı ve eleman bulmayı kolaylaştıran Kariyer.net, sunduğu hizmetle firmalarda atıl durumdaki pozisyonları da adaylara açıyor

AÇIL SEZEN

Eskiden, tüm dünyada eleman bulmak isteyen firmaların başvurduğu üç yöntem vardı: Gazete ilanları, referanslar ve danışmanlık şirketleri. Bu üç unsur, yıllardır başarıyla mevcudiyetini sürdürüyor. Ancak 1996 yılının başlarında eleman arama alanında bir devrim gerçekleşti ve internet üzerinden eleman arama sistemine geçildi. Internet üzerinden firmalara elemanların CV'lerini ulaştıran servis sağlayıcı şirketler, büyük popülarite kazandı.

Bu sistem firmalara büyük avantajlar sağladığı gibi, adaylar için de iş aramayı kolaylaştırdı. Internet üzerinden eleman yerleştirmenin Türkiye'deki öncülüğünü ise Tufan Sevinçel yönetimindeki Kariyer.net yaptı.

Dünyadaki örneklerinden de önce, 1995 yılında Kariyer Danışmanlık'ın sistemini geliştirmek amacıyla kurduğu veritabanının potansiyelini gören Sevinçel, daha sonra Kariyer.net'i ayrı bir şirket haline getirdi. Kısa süre önce kurduğu Kariyer.net ile büyük bir başarının altına imza atan Sevinçel'in ulaştığı tablo gerçekten önemli: Bilgi bankasında 12 bin aday ve 36 firma.

Tek tuşla başvuru
Peki Sevinçel'in Türkiye'de ilk kez uygulamaya koyduğu sistem nasıl işliyor? Kariyer.net ile anlaşması bulunan firma, aradığı pozisyon için ilanını Kariyer.net üzerinden veriyor. Kariyer.net ise bu ilanı, elindeki CV bankasında bulunan ve ilgi alanı ilandaki pozisyonla bağlantılı olan adaylara e-mail aracılığıyla gönderiyor. Eğer aday şirketi ve pozisyonu beğenirse, tek tuşa basarak başvuru yapabiliyor.

Kariyer.net'in firmalara sağladığı bir diğer avantaj ise gazete ilanında çıkamadıkları tüm pozisyonlar için ilan verebilme avantajı. Sevinçel, "Firmaların aradıkları tüm pozisyonlar için ilan çıkma şansı yok. Firmaların ellinin üzerinde açık pozisyonu olabiliyor. Bu pozisyonların tümü için ilan çıkma ya da danışman firma kullanmanın maliyeti yüksek. İşte bu noktada, internetin avantajı ortaya çıkıyor. Yer kısıtlaması olmadığı için firmalar, tüm pozisyonları için ilanı Kariyer.net üzerinden verebiliyor. Tufan Sevinçel, böylelikle atıl durumdaki iş potansiyelini ortaya çıkardıklarını ve iş dünyasına hizmet ettiklerini belirtiyor.

Atıl potansiyel
Bu sistemin gazete ilanı ile eleman bulma potansiyelini etkilemediğini de anlatan Sevinçel, "Çünkü bizim üzerimizden ilan veren firmalar bu pozisyonlar için zaten ilan çıkmıyorlar. Eğer gazete ilanı istiyorlarsa, o ilanı zaten Kariyer.net olarak bizim üzerimizden verebiliyorlar" diye konuşuyor.

Kariyer.net'in adaylara da büyük kolaylık sağladığını vurgulayan Tufan Sevinçel, "Sitemize girip kişisel bilgilerini içeren formları dolduruyorlar. Ve sonra ilgi alanlarındaki tüm iş olanakları onlara bildiriliyor. Onlar da tek tek firmaların web sayfalarına girerek CV formu doldurmak yerine tek bir CV ile tüm firmalara ulaşabiliyor. Ayrıca tüm adaylar bilgi bankamızdaki CV'lerini 6 ayda bir yenilemek zorunda. Yani eldeki, sürekli taze bilgi. Bir firmanın kendi bünyesindeki dosyalama sistemleriyle bu güncelliği sağlama imkanı yok" diyor.

Bu sistemi firmalara kabul ettirebilmekte başlangıçta büyük zorluk çektiklerini ifade eden Sevinçel, "Çünkü referansımız yoktu. Ama sonra sistem rayına girdi. Şu anda günde 4 bin kişi tarafından ziyaret ediliyoruz. Bu rakama siteye iki kez girenler dahil değil" diye konuşuyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır