|
Işıkara: Depremi öğrendik gibi
Rasathane Müdürü, dün katıldığı konferansta "Toplumda memnuniyet verici bilinç oluştu" dedi
CNR Konut ve İşyeri'99 Fuarı kapsamında düzenlenen "Deprem Sonrası Mevcut Yapıları Nasıl Kurtarırız" konulu panelde konuşan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Ahmet Mete Işıkara, daha önce insanların yaşadığı konutlara sahip çıkmadığını belirterek bugünkü sıkıntının insanların yaşadığı mekanlara güvenmemesinden kaynaklandığını kaydetti. Bu konuda geç kalındığını söyleyen Prof. Işıkara, depremden korunmak için dayanıklı konut ve eğitim konularına önem vermek gerektiğini belirtti.
GÜVENLİ KONUT ÖNEMLİ
Prof.Dr. Işıkara, "Deprem öncesinde ve sonrasında ne yapacağımızı bilirsek o deprem bize zarar vermez. Depremle yaşamak dediğimiz budur" dedi.
Işıkara, birey olarak depreme güvenli konut kavramını artık herkesin benimsemesi gerektiğini vurgulayarak toplumda giderek artan bir deprem bilinci başladığını, bunun da memnuniyet verici olduğunu kaydetti. Türkiye'nin bir deprem ülkesi ve 1.5-2 yıl içinde 6 büyüklüğünün üzerinde deprem olması riskinin yüzde 63 olduğuna işaret eden Işıkara, depremden korunmanın yolunun güvenli konut olduğunu hatırlattı. Işıkara, dünyada her yıl 7 ile 7.9 arasında ortalama 18 deprem meydana geldiğini de ifade ederek "Los Angeles depremiyle bu sayı 13 oldu. Bu ortalamanın altında. Dilerim kalanları gerçekleşmez" dedi.
"SİGORTA SİSTEMİ ŞART"
Alarko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Üzeyir Garih de deprem felaketinde esas suçlunun sistem olduğunu, sigorta şirketleri tarafından yapım aşamasında binalar kontrol edilmedikçe sistemin düzelmeyeceğini belirtti. Garih, depremde zarar görmüş binaların rehabilite edilebileceğini de söyledi.
Safa KÖKTENER
|
Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|