kapat

23.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Dur kalk ekonomisi
Uzun süren kriz sanayi üretimindeki istikrarsızlığı dar bir zaman aralığına sıkıştırdı. Eğilim aylar itibarıyla değişmeye başladı

Türk ekonomisi tarihinin belki de en uzun süren durgunluğunu yaşıyor. 1994 yılındaki krizden ihracatın da yardımıyla hızla çıkan ekonomi, talepteki canlanmanın bir türlü gelmemesi nedeniyle halen krizle boğuşuyor. Ekonominin içinde bulunduğu bu uzun süreli kriz istikrarsızlığın süresini de kısalttı. Ekonomide üretim miktarları daha dar zaman aralığında daha çalkantılı bir dönem geçiriyor. Sanayinin en büyük sorunu olan yüksek faizlerde son günlerdeki gerileme umut veren bir gelişme olarak ortaya çıkıyor. Ancak bunun etkisinin önümüzdeki yılın ilk aylarından itibaren görülebileceği belirtiliyor.

Geçtiğimiz hafta Meclis'e sunulan 2000 yılı bütçesinde 1999 yılı için yüzde 2 küçülme öngörüldü. Önümüzdeki yıl için ise yüzde 5.5'lik bir büyüme hedefi belirlenirken, sanayinin mevcut durumu 5.5'lik büyümenin nasıl sağlanacağı yönünde soru işaretleri doğuruyor. Sektörler itibariyle sanayinin en son durumu ve beklentiler şöyle:

* Sektörel olarak bakıldığında sanayideki büyüme açısından yan sanayi ile birlikte önemli bir yer tutan taşıt araçlarında yüzde 25'lik ağustos ayı daraltması korkuttu. Uzmanlar Ağustos ayı rakamının depremin ilk etkisi olduğunu belirterek bu durumun normale döneceği yorumunda bulunuyorlar. Ancak sektörün Eylül ayı kapasite kullanımının da yüzde 59 olması Eylül ayı içinde sektördeki depremin etkilerinin süreceğinin sinyalini veriyor.

* Tüketici talebinin aynası kabul edilen beyaz eşya sektöründe ise işler iyi gitmiyor. Sektör Ağustos ayında yüzde 7.3 daraldı. Eylül ayında kapasite kullanım oranı 54.7 olarak gerçekleşti. Talep kısmında beklenen canlanma bir türlü gerçekleşmiyor. Maaş zamları ile çok yakından ilgili olan sektör ocak ayındaki zamlı maaşlarla bir miktar canlanabilir.

*Tekstil sektörü özellikle son aylarda ufak da olsa canlanma belirtileri göstermeye başladı. Ancak bu durum bile sektörün geçen yıla göre daralmasını engelleyemedi. Ağustos ayında sektör yüzde 9.4 daraldı. Eylül ayında kapasite kullanım oranı yüzde 71.7 oldu. Bu miktar geçen yılın aynı ayının altında kaldı. Eylül ayında da üretimin daralacağı neredeyse kesin.

*ABD'ye yeteri kadar kota artırımının gerçekleşmemesi konfeksiyonda moralleri bozdu. Sektör tekstile göre daha iyi durumda gözükmesine rağmen Ağustos ayında üretim yüzde 13.8 daraldı. Eylül ayında konfeksiyon sektöründe kapasite kullanım oranı yüzde 83.5 ile geçen yılın bir miktar gerisinde kaldı. Eylül'de üretimdeki daralma Ağustos kadar keskin olmasa da yine de yaşanacak gibi gözüküyor.

*Metal sanayi 1997'de Uzakdoğu'da başlayan krizden ilk etkilenen sektördü. Sektörde üretim Ağustos ayında depremin de etkisiyle yüzde 7.9 daraldı. Eylül ayında da kapasite kullanım oranı 1998'in gerisinde kaldı. Ancak sektör geçmiş aylarla karşılaştırıldığında yurtdışında pazarların açılması ile birlikte toparlanma eğilimi gösteriyor.

Eylül'de üretim parlak olmayacak
Eylül ayına ilişkin üretimin öncü göstergesi kabul edilen kapasite kullanım oranı toplamda yüzde 68.4 özel sektörde ise yüzde 70 olmuştu. Bu rakamlar geçen yılın aynı dönemin altında. Ayrıca, matematiksel olarak geçen yılın Eylül ayı sanayi üretim endeks seviyeleri oldukça yüksek. Dolayısıyla önümüzdeki ay geçen yılın endeks seviyesinin üzerine çıkılarak, üretimin artıya geçmesi temel sektörlerde zor.

İmalat sanayinde Eylül 1998 endeks rakamı 107.6. Yani Eylül 1999'da imalat sanayi endeksinin en azından bu rakam kadar çıkması gerekiyor ki küçülmesin. Ancak son 1 yıldır imalat sanayi bu rakamı göremedi. Öncü göstergeler de üretimin arttışını işaret etmiyor.

Uzmanlar hükümetin koyduğu yüzde 2'lik daralma hedefinin bile çok iyimser olduğunu belirtiyorlar. Yılın ilk yarısında yüzde 5.8 daralan ekonominin ikinci yarıda 3-4' büyümesi halinde yıllık yüzde 2'lik daralma gerçekleşebilecek. Eylül ayında da üretimin parlak olmadığı düşünülürse geriye sadece son üç ay kalıyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır