|
Ruslar Sırplar'dan da beter
Rus Ordusu, 5 yıl önce Sırplar'ın yaptığını yaptı. Bombalarının rotasını, pazarda alışveriş yapan sivillere çevirdi: 137 ölü!
RUS ordusunun Çeçenistan'ın Başkenti Grozni'ye düzenlediği operasyon bir pazar yerini cehenneme çevirdi. Ağır bombardıman sonucunda Çeçen Başkanlık Sarayı'nın yakınlarındaki pazar yerinde alışveriş yapan 137 kişi hayatını kaybetti. Meydanı kan gölüne çeviren patlamada, 260 kişi de ağır şekilde yaralandı.
Katliamın ardından ortaya çıkan manzara akıllara birden 5 Şubat 1994'te Sırplar'ın yaptığı Saraybosna katliamını getirdi. Saraybosna'da Sırp havan topunun Boşnaklar'ın alışveriş yaptığı pazara düşmesi sonucu 68 masum hayatını kaybetmişti. Rus Ordusu da, Sırplar gibi hedef olarak savunmasız insanları seçti.
ÖNCE YALANLADILAR
Rus bombardımanı önceki akşam üstü başladı. Bir anda onlarca bomba yağdı. Pazar yeri karıştı. Moskova saldırıyı uzun süre kamuoyundan sakladı. Çeçen tarafının iddialarını yalanladı. Tüm dünya televizyonları katliamı gösterirken, Rus medyasında hiçbir şey yoktu. Dün öğlen saatlerinde ilk açıklama yapıldı. Çeçenler'in silah ticareti yaptığı pazar hedeflenmişti. Rus İç İstihbarat servisi (FSB) yetkililerinden biri, "Çeçenler orada silah satıyordu. Burası tam bir silah pazarıydı" şeklinde konuştu. Çeçen yetkililer saldırının Rus Ordusu tarafından gerçekleştirildiğini söylerken, Moskova bu açıklamalara farklı bir yorum getirdi.
"ÖLENLER KAÇAKÇIDIR"
Rus NTV televizyonuna açıklama yapan Albay Aleksandr Vekliç, "Grozni'deki silah kaçakçılarını yakalamak için Özel Operasyon düzenledik. Ancak operasyonda jet ve topçu birlikleri kullanmadık" dedi. Vekliç sözlerine şöyle devam etti: Operasyonda ölenler olduysa, mutlaka silah kaçakçılarıdır. Çünkü operasyonun düzenlendiği saatte orada sivillerin işi olamaz.
Rus askerleri ve tankları, başkent Grozni'nin 12 kilometre dışında mevzilenmiş durumda. Çeçenler, bazı Rus askerlerinin şehrin içine kadar girdiğini söylüyor. Bu iddiaları da yalanlayan General Viladimir Toporov, "Henüz değil. Ancak er ya da geç Rus birlikleri Grozni'ye girecek. Birliklerimiz girmezse, yetkililerimiz mutlaka girecek."
MİSİLLEME İHTİMALİ
Dün akşam saatlerinde güneydeki Dağıstan cumhuriyetinin bir Rus köyünde meydana gelen patlama Çeçenler'in misilleme yapabileceğini akla getirdi. Patlamada ölü ve yaralı sayısı henüz bilinmiyor. Rus ordusu mu yoksa Çeçenler tarafından mı gerçekleştirildiği de henüz belirlenemedi.
Bugüne nasıl gelindi?
1991- Çeçen lider Cahar Dudayev tek taraflı olarak Rusya'dan bağımsızlığını ilan etti.
1994- Rus hükümeti ile Çeçen liderler arasındaki müzakereler tıkanınca Rus askerleri Çeçenistan'a girdi.
1995- Rus bombardımanı Çeçen gerillaların Grozni'ye kadar çekilmesine neden oldu. Çeçenler, Rusya'nın güneyindeki Budyannovsk'ta Ruslar'ı rehin aldı.
1996- Dudayev öldürüldü.
Ayrılıkçılar Grozni'yi Ruslar'dan geri aldı. General Aleksandr Lebed, Çeçen ayrılıkçılarla ateşkese vardı. Başkan Yeltsin, Rus askerlerini geri çekti.
1999- Radikal İslamcılar'ın etkisine giren Çeçenistan'da Ruslar'a karşı tepki büyüdü. Rus kentlerine bombalı operasyonlar düzenlendi.
Rus yönetimi teröristlerin başını ezmek amacıyla Çeçenistan'a askeri operasyon düzenledi.
Rus kamuoyu savaşı destekliyor
1994 yılının kış aylarında başlayan Ruslar'ın Grozni bombardımanı ile bugünlerdeki Rus operasyonu ilk bakışta birbirine çok benzer görünüyor. 1994'teki Rus bombardımanı binlerce kişiyi ölü ve yüzlerce köyü de enkaz altında bırakmıştı. Rusya'nın büyük kentlerinde gerçekleşen saldırıların arkasında Çeçenler'in bulunduğundan şüphe etmeyen Rus kamuoyu Çeçenler'e cephe aldı. Oysa önceki Çeçen operasyonu sırasında gazetecilerin bölgeden geçtiği sivil katliamı görüntüleri Rus kamuoyunu ikiye bölmüştü. Rus halkı genel olarak ordunun operasyonunu desteklemiyordu. Oysa şimdi hiçbir gazeteci Çeçen gerillalar tarafından kaçırılma korkusuyla bölgeye girmeye cesaret edemiyor. Başlangıçta Moskova'nın tanıdığı tarafından ılımlı olarak görülen Aslan Mashadov da gittikçe radikallerin tarafına kayıyor.
|
Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|