|
Ders kitaplarındaki kadın-erkek ayrımı
Bu yıl zorunlu hale gelen "Vatandaşlık ve İnsan Hakları" dersinin kitabındaki cinsiyetçi bakış açısı, birçok kişinin tepkisini çekti.
Ayla ÖNDER
Kitaplar gözden geçirilsin
BİRLEŞMİŞ Milletler tarafından kabul edilen, "1995-2005, İnsan Hakları Eğitimi Onyılı" çerçevesince, emniyet amirlerine, polise, savcıya, öğretmene insan hakları dersleri verilecek. Bu derslerin ne derece hayata geçirildiği belli değil. Ancak BM İnsan Hakları Eğitimi Onyılı Planı'nda "kadın hakları" da önemli yer tutuyor. Türkiye Komitesi'nde yer alan sivil toplum örgütleri, kamu görevlilerine verilen eğitimdeki ayrımcılık ve özellikle ders kitaplarındaki cinsiyetçi bakışın değiştirilmesi için ısrar ediyor.
Kadının yeri ev!
7. VE 8. SINIFLARDA zorunlu hale gelen "Vatandaşlık ve İnsan Hakları" ders kitabı, cinsiyetçi bakış açısı taşıyor. Uluslararası standartlara uygunluk açısından, bazı ünitelerinde değişiklik yapılması öneriliyor. Kitaptaki "Aile içi demokrasi" dersinde, kadınla erkek eşit değil. Emircan Ceylan'ın ders kitabına göre, "yuvayı dişi kuş yapıyor ve evin bütün işlerinden kadın sorumlu". Kadının İnsan Hakları Projesi Koordinatörü İpek İlkkaracan, insan hakları derslerinin "kadın duyarlılığı" noktasında yetersiz olduğunu ve müfredatın cinsiyet ayrımcılığını körüklediğini de söylüyor.
|
Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|