kapat

20.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Bedelli 3 taksit
Milli Savunma Bakanı Çakmakoğlu, "15 bin mark askerlik ücretinin üç, 20 bin mark ücretin ise 4 taksit halinde yapılmasını düşünüyoruz" dedi

Bedelli Askerlik Yasa Tasarısı, dün Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda hiçbir değişikliğe uğramadan aynen kabul edildi. DYP'li Mehmet Ali Yavuz, Oğuz Tezmen ve Ramazan Gül'ün yaş sınırının 1 Ocak 1976'ya yükseltilmesi teklifi benimsenmedi. Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu, komisyonda bedelli askerlik ücretinin 15 bin Mark için üç, 20 bin mark için ise 4 taksitte ödenmesini düşündüklerini açıkladı.

Çakmakoğlu, DYP'li komisyon üyelerinin "200 bin bedelli beklentisi gerçekleşmedi. Bu yüzden yaş sınırını yükseltelim" önerileri üzerine, "200 bin beklentisi nüfus kayıtlarına göreydi. Bir yükümlü başka bir şehirde yaşıyor ama kayıtları bir başka ilimizde. Nüfusta kayıtlı olanlar ile yaşayanlar arasında büyük farklılıklar var. Bedelli askerlikten yararlanacak yükümlü sayısı 120 bin civarındadır" dedi. Yapılan ankete 70 bin yükümlünün başvurduğunu hatırlatan Çakmakoğlu, yasadan 100 bin civarında yükümlünün yararlanmasını beklediklerini ve 1.5 milyar mark gelir beklendiğini söyledi. Çakmakoğlu, bu paranın Ziraat Bankası'nda bir hesapta toplanacağını ve sadece deprem giderleri için kullanılacağını belirtti.

Komisyon üyelerinin silah altındaki yükümlülerin neden yararlanamadıkları şeklindeki eleştiri ve soruları üzerine Çakmakoğlu, şöyle konuştu: "Çünkü yaptığımız araştırmalar sonucu şu anda 3 binin üzerinde hekim silah altında. Eğer bedelli uygulamasından yararlanırlarsa bunların 2 bin 300'ü terhis olacak ve hekimlik hizmetinde bir zaafiyet oluşacak. Ayrıca iç güvenlik harekatında görev alan ve aynı çadırı paylaşan arkadaşlardan birisi operasyona diğeri de tezkere almaya gidecek. Bu moral bozukluğuna yolaçar. İç güvenlik harekatına katılan birliklerde yedeksubaylar takım ve tim komutanlıkları yapıyor. Eğer bedelliden yararlanırlarsa bu da büyük sıkıntıya yol açacak."

POLİSLERİN DURUMU
Bakan, askerliğini yapmamış polislerin de yasadan yararlanması gerektiği yolundaki öneriler üzerine de "1995'ten bu yana askerliğini yapmayanlar polis olamıyor. Geçmişte 70 bin civarında askerliğini yapmamış polis vardı. Şu anda bu sayı 14 bine düştü. Bu tasarı kanunlaşırsa, 6 bin polis yasadan yararlanacak. Şu anda askerliği tecil edilmiş 3 bin polisimiz var" cevabını verdi.

NE GETİRİYOR?
Meclis Genel Kurulu'nda da ele alınacak olan tasarı uyarınca 1 Ocak 1973 tarihinden önce doğan ve yoklama kaçağı bakaya ya da saklı durumdakiler de dahil yükümlülerden, isteyenler 15 bin Mark ödeyerek, askerlik hizmetlerini yerine getirmiş sayılacaklar. 31 Aralık 1999 tarihinde 40 yaşını tamamlamış olanlara da, 20 bin Mark bedel ödeyerek askerliklerini yapmış sayılma imkanı getiriliyor. Gelirin tamamı, depremin neden olduğu kayıpların ve zararların giderilmesi için kullanacak. Tasarı silah altındakileri ise kapsamıyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır