kapat

20.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
'Çiftleşme festivali'
Wodaabe kabilesinin erkekleri, her yıl düzenlenen Gerewol festivalinde kadınlar gibi giyinip süslenip eş arıyor

NİJER'İN kuzeyinde yaşayan Wodaabe kabilesi, bugünlerde çok önemli bir festivali yaşıyor. Bir haftalık çiftleşme festivaline katılan kabile erkekleri, kadın kılığına girip kendine eş arıyor. Çünkü evlenmenin en önemli koşulu bu... Sahra Çölü'nün ortasındaki Tamaya adlı bölgede gerçekleştirilen festivale katılan kabile üyeleri, önce kamp kuruyor.

TEK EŞ YETMİYOR
BURADA hava sıcaklığı 40-50 derece arasında seyrediyor. Sayıları 40-50 bin arasında değişen Wodaabeler için evlilik en önemli tabu. Beşik kertmesi âdeti onlarda da var ancak kadın ve erkek sosyal yaşamlarını çok eşli olarak sürdürüyor. Her yıl yağmurlar sonrasında düzenledikleri "Gerewol" yeni eşlerini bulmak için geliştirdikleri ilginç bir yöntem.

MAKYAJSIZ OLMAZ
GELENEKLERE göre erkekler, evlenmek için kadın güzelliğini anlamak zorunda. Kadın elbiseleri giymelerinin, makyaj yapmalarının nedeni de bu zaten. Kabile erkekleri, eğer eşi kendisinden daha yakışıklı birinden çocuk sahibi olmak isterse buna izin vermekle yükümlü. Çünkü Wodaabe ırkının bütün üyeleri güzel olmak zorunda.

WODAABELER HABERCİ'DE
ATV'NİN ilgiyle izlenen programı Haberci'de ekrana gelecek olan Wodaabeler hakkında fikri olmayanlar, buradaki erkekleri eşcinsel zannedebilir. Çünkü hepsinin davranışları kadınsı. Kampta el ele dolaşan erkeklerin çokluğu da dikkat çekici. Bu durum, Wodaabeler'de samimiyetin göstergesi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır