kapat

20.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Göstere göstere "eylem yaptılar"
Önceki gece Arnavutköy'deki bir restoranın yanında prova yapan eylemciler, dün de ellerini kollarını sallaya sallaya köprünün tepesine tırmanıp pankart açtı

BoĞazİçİ Köprüsü'ne çıkıp eylem yapan 9 kişi, "Cumhur Ersümer Stop Akkuyu" yazılı bir pankart açtı.

Farklı ülkelerden olan eylemcilerin, önceden belirlenen plan çerçevesinde farklı zamanlarda Türkiye'ye giriş yaptığı tespit edildi. İstanbul Ortaköy'deki Princess Otel'de buluşan eylemciler, burada kaldıkları 4 gün boyunca eylem planını oluşturdu. Önceki gece Taksim'deki bir otelde şema üzerinde eylemin ana hatlarını netleştiren Greenpeace özel eylem timi, saat 22.30 sıralarında da Arnavutköy'deki Mia Mensa Restaurant'ın yanındaki boş arazide eylem provası yaptı.

KİMSE KARŞI KOYMADI
HER biri profesyonel dağcı olan eylemciler, dün sabah saat 07.00'de farklı araçlarla Boğaziçi Köprüsü'ne geldi. Hızla araçlardan indiler ve getirdikleri merdiven sayesinde çelik halata çıktılar. 7'si yabancı olan eylemciler, daha sonra yanlarında getirdikleri dağcılık malzemeleri ile güvenliklerini sağlayarak köprü kulelerinden birine tırmandılar.

Saat 10.00'da köprü halatlarından aşağı inmeye başlayan eylemciler, kendilerini bekleyen güvenlik görevlileri tarafından önce Köprü Koruma'ya, daha sonra da Ortaköy Karakolu'na götürüldü.

PLANI YAPAN TÜRK
SAĞLIK kontrolünden geçirilen eylemciler, sonra yeniden karakola getirildi. Akdeniz Bölge Ofisi Toksik Atık Sorumlusu Tolga Temuge tarafından planlanan eyleme katılan 7 yabancı Greenpeace üyesinin daha önce Türkiye'de herhangi bir eyleme katılmadıkları tespit edildi. Temuge'nin ise Almanya'da ve Fransa'da Siemens'e karşı yapılan çevreci eylemlere katıldığı belirtildi. Eylemden sonra Temuge ile Greenpeace Akdeniz Ofisi Enerji Kampanyası sorumlusu Melda Keskin ve Mimar Sinan Üniversitesi öğrencisi Dolunay Obruk basın açıklaması yaptı.

ENERJİ BAKANINA ÇAĞRI
KESKİN, eylemin nükleer karşıtı bir eylem olduğunu belirterek şunları söyledi: "Enerji Bakanlığı, nükleer lobinin çıkarlarını halkın yararından üstün tutmaya son vermeli. Bakanlıktan beklenen açıklama ise nükleer tehdidin ortadan kaldırıldığı yolunda olmalıdır. Sayın Ersümer, 34 yıldır gerçekleştirilmemiş bir yatırımın, yatırım olmaktan çıktığını itiraf etmelidir." Açıklamadan sonra Keskin, Temuge ve Obruk da gözaltına alındı. Eylemciler, bugün İstanbul Adliyesi Cumhuriyet Savcılığı'na çıkarılacak.

Safa KÖKTENER - Mehmet KAYNAR - Hüseyin ŞENTÜRK Veli SARIBOĞA - Özkan ARSLAN Okan YILDIRIM- Barış MUTLU Zuhal ERGÜZEL - Ali ÖZLÜER Erhan DOĞAN (SHA)

Eylemcilerin 2'si Türk
Gero Steup

Alman, 26 yaşında, öğrenci

Stephan Renaslaz

Alman, 24 yaşında, öğrenci

Eric J. Hejselar

Hollandalı, 28 yaşında, kitapçı

Florian Van Olden

Hollandalı, 26 yaşında, öğrenci

Jeroem W. Diriessen

Hollandalı, 28 yaşında, avukat

Robert K. Schmidt

Danimarkalı, 28 yaşında, öğrenci

Thomas H. Neuann

Danimarkalı, 35 yaşında, öğrenci

Ziya Çobanoğlu

Türk, 23 yaşında, mimar

Deniz Güman

Türk, 26 yaşında, dalgıç


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır