kapat

20.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Manyak işi!
İstanbul-Kahire seferini yapan uçağı kaçıran kişi, Almanya'ya iltica etmek isteyen bir Arap genci çıktı. Genç korsan 4.5 saatte Hamburg'da teslim oldu

İstanbul-Kahire seferini yapmak üzere dün akşam Atatürk Havalimanı'ndan kalkan Mısır Havayolları'na ait uçağın kaçırıldığı haberi gündeme bomba gibi düştü. Saatler TSİ 18.16'yı gösterdiği dakikalarda uçağın kaptan pilotunun Atatürk Havalimanı'nın kontrol kulesine gönderdiği sinyal uçağın bir korsan tarafından kaçırıldığını bildiriyordu. Arap kökenli olduğu bildirilen korsan, 47 yolcu ve 6 mürettebatı bulunan uçağın rotasını Mısır yerine Avrupa'ya çevirtti. Pilotun ifadesine göre korsanın elinde bıçak vardı. İlk gelen haberler korsanın İngiltere'nin başkenti Londra'ya gitmek istediğini gösteriyordu. Ancak Boeing 737-500 tipi uçak yakıt yetersizliğinden dolayı Almanya'nın Hamburg kentine indi. Hamburg Havalimanı'na iniş yapıldığında saatler TSİ 21.38'di. Uçak terminalin 250 metre uzağında, ışıkları sönmüş bir alanda bekletilmeye alındı. Uçağın ışıkları da söndürüldü.

PANİĞE KAPILDI
Bu arada uçak ve kontrol kulesi arasında görüşmeler başlayınca, Arap asıllı olduğu anlaşılan hava korsanı açıkça iltica talebinde bulundu. Kule ile aralarında kısa bir diyalog geçti. "İltica hakkı tanımayacaksanız, bırakın İngiltere'ye gideyim" diyen korsan, Alman yetkililere yarım saat süre verdi. İltica talebini Alman başsavcıya danışan kule görevlileri "tamam" dedi. Ancak korsan paniğe kapıldı ve yardımcı pilotu elindeki bıçakla boğazından yaraladı.

Alman polisleriyle görüşen korsan "İltica hakkını" aldıktan sonra bir anda beklenmeyeni yaptı ve uçaktan aşağıya atladı. Saat TSİ 22.05"i gösterdiğinde de alanda bekleyen Alman komandolara doğru koştu. Tutuklanır tutuklanmaz "Almanya'ya iltica etmek istiyorum" talebinde bulunan ve akli dengesi hakkında herhangi bir açıklama yapılmayan korsan, iltica formlarını doldurup polise verdi.

İNADINA İNGİLİZCE KONUŞTU
Korsan atladıktan 5 dakika sonra saat 22.10'da da uçağın kapısında bir kişi daha görüldü ve o da tutuklandı. Tutuklanan bu kişinin olayla ilgisi olmadığı anlaşılınca serbest bırakıldı. Ancak uçaktan atlayarak yürekleri hoplatan bu kişinin görevi ya da kimliği de açıklanmadı...

Olağanüstü güvenlik önlemlerinin alındığı Hamburg Havalimanı'nda yüzlerce medya mensubu olmasına rağmen saat 22.30'a kadar korsanın nasıl tutuklandığı belirtilmedi. Böylece yaklaşık 4 saat 20 dakika süren uçak kaçırma olayı kansız bir şekilde sona erdi.

Üzerinden kimlik çıkmayan hava korsanının milliyeti henüz açıklanmazken 28 yaşında olduğu belirlendi. Arapça tercüman getirilmesine rağmen, bozuk bir İngilizce ile konuşmakta ısrar eden korsan, "Pişman değilim" diyerek rest çekti...

İşte korsan ile kule arasındaki son konuşma
Korsan: Bana iltica hakkı tanıyın, kimsenin burnu bile kanamaz. Eğer bana iltica hakkı vermeyecekseniz, açıkça söyleyin. Uçağı Londra'ya uçarayım.

Görevli: Bu talebin bizim yetkimizi aşar, bize zaman tanı. Yetkili makamlar ile görüşelim. (Bu sırada havalimanı yetkilileri Hamburg Başsavcısı ile korsanın yakalanması için "iltica sözü verilebilir" yetkisini almak için temasa geçerler)

K: Peki, size yarım saat müddet. Bu süre sonunda bana kesin bir cevap verin. (Yarım saat sonra)

G: Tamam, senin için başsavcı ile konuştuk, sana iltica hakkı tanıyoruz. (Bu sözler üzerine ikna olan korsan uçaktan atlar ve Alman görevliler tarafından yakalanır)

2 Türk yolcu sorgulandı
Mısır uçağında iki de Türk yolcu vardı. Adlarının Hüseyin Arıcan ve Nevser Gündüz olduğu belirlenen iki Türk yolcunun uçak kaçırılma eyleminin hemen ardından diğer yolcularla birlikte sorgulandığı belirtildi. Alman polisinin birkaç yolcuyu serbest bıraktığı ancak serbest bırakılanlar arasında Türkler'in olmadığı belirlendi. Biri bayan olan Türk yolcuların hangi amaçla Kahire'ye gittikleri ve ne işle uğraştıkları Hamburg polisinin sıkı güvenlik tedbiri uygulaması nedeniyle henüz açıklığa kavuşmadı.

Mısır Ordu Günü'nde eğlence durmadı!
UÇAK kaçırma olayı, Ankara'daki Devlet Konukevi'nde düzenlenen Mısır Ordu Günü Resepsiyonu'na bomba gibi düştü. Gecenin ilerleyen saatlerinde Türk delegasyonunun davete iştirak etmesiyle Türk Dışişleri ve askeri yetkililerin de Mısırlı diplomatlarla ortaklaşa bilgi alışverişi içine girdiği gözlendi. Uçak kaçırma olayına rağmen kutlama programında bir değişiklik yapılmadı. Mısırlı yetkililer hava korsanı yakalandıktan sonra derin bir "oh" çekerken resepsiyona katılan Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Edip Başer, Mısır Büyükelçisi Mısır'ın Ankara Büyükelçisi Fathi el Shazly'e "Geçmiş olsun" dileklerini sundu.

Mahmut BULUT (ANKARA)


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır