kapat

20.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Cep, sabit hattın üçte birini yakaladı
75 yıllık geçmişi olan sabit hat abone sayısı 18 milyon iken, 5 yıl önce başlayan GSM abonesi 6 milyona ulaştı

Dünya telekomünikasyon sektöründe mobil iletişime doğru hızlı bir kayış sözkonusu. Cep telefonu abonelerinin sayısı özellikle Avrupa ülkelerinde hızla artarken, Türkiye'de de sabit telefon abonelerinin üçte biri oranına yaklaştı.

Türkiye'de bugün 17 milyon 800 bin sabit telefon abonesi bulunuyor. Neredeyse 75 yılda bu rakama ulaşıldı. Oysa 1994 yılında devreye giren GSM sistemiyle sadece 5 yılda 6 milyon abonenin üzerine çıkıldı.

Bugün tüm dünyada 500 milyon mobil telefon abonesi bulunuyor. 2001 yılı sonunda bu rakamın 1 milyara çıkması bekleniyor. Türkiye'deki beklenti ise 5 sene içinde 25-30 milyon kişinin mobil telefon abonesi olması.

HER AİLEYE 2 CEP
Bugün Türkiye standartlarında ortalama gelire sahip bir aile evine sadece bir sabit telefon hattı çektiriyor. Oysa cep telefonu kullanımı bireylerle ölçülüyor. Dolayısıyla bir aileden iki kişinin hatta çocukları da sayarsak bazen üç kişinin ayrı ayrı cep telefonu olabiliyor. Bu da Türkiye nüfusu göze alındığında cep telefonu için oldukça büyük bir potansiyel olduğunu ortaya çıkarıyor. Herkes mobil sistemde ses kalitesi artıp, fiyatlar düştükçe kullanıcı sayısının daha da artacağı görüşünde. Gelecek yıllarda mobil abone sayısının sabit aboneleri geçecek olmasında teknolojinin getirdiği kolaylıklar da yatıyor.

KİM NE KADAR KULLANIYOR
Avrupa'da cep telefonu kullanım oranı oldukça yaygın. Finlandiya'da her 100 kişinin 56'sında mobil telefon var. Bu oran İsveç'te 51, Norveç'te 48, Danimarka ve İtalya'da 35 kişiyi buluyor. Türkiye'de şu anda her yüz kişinin yaklaşık 10 tanesi cep telefonu abonesi. Bu oranın 5 yıl içinde yüzde 40'lara ulaşması bekleniyor.

Mobil telefonda alternatifler artıyor
Cep telefonu kullanımı her geçen gün artarken, değişik tüketici gruplarına yönelik farklı paketler de ortaya çıkıyor. Bunun son örneği ön ödemeli cep telefonu kartları. Bir anlamda ankesörlü telefon mantığıyla işleyen sistemde yatırdığınız ücret kadar görüşme yapabiliyorsunuz. Yani fatura takip derdi yok. Bir avantajı da konuşma hakkınız bitse dahi belli bir süre dışardan arama yapanların size ulaşabilmesi. Dolayısıyla şirketler çalışanları için, aileler de çocukları için denetimli bir sistem olan ön ödemeli kartları tercih ediyor.

Şu anda ön ödemeli kartlarda Muhabbet Kart, Hazır Kart ve Pratik Kart faaliyet gösteriyor. İtalya, Portekiz gibi ülkelerde oldukça yaygın olan bu sistemin Türkiye'deki abone sayısı da 500 binin üzerine çıktı.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır