kapat

20.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Küçük çocukların farkı!
"Fortune" dergisince seçilen dünyanın en kuvvetli ve başarılı 50 kadınının ortak özellikleri, ailelerinin ortanca ve küçük çocukları olmaları...

Yasemin K. ŞAHİNKAYA

Uzmanlar, en son doğanların, diğerlerine göre daha yenilikçi, yaratıcı ve cesur olduğunu söylüyor. Evin büyük çocuğu olmak, arkadan gelen kardeş ile bir anda abla ya da abi konumuna girmek, çoğu kez ilk çocukların hayatları boyunca korumacı, sağlamcı bir tavır sergilemelerine neden oluyor.

Evin küçüğü pek çok yönden olduğu gibi, bu yönden de daha şanslı... Daha yenilikçi, yaratıcı ve cesur olabiliyorlar. Çünkü arkalarında daima onları kollayıp, gözeten bir ablaları ya da abileri oluyor. Birini koruyup, kollama sorumluluğundan ziyade, korunup, kollanma güvenini duyan çocuklar, daha cesur ve daha yaratıcı olabiliyor... Ancak uzmanlar, bu durumun, yani sürekli korunup, kollanma durumunun, çocukların kişiliklerinin gelişmesine engel de olabileceği üzerinde duruyor.

HALİYLE ŞIMARIYORLAR!
Evin en küçüklerine daima daha çok olanak tanınması, ilk çocuklarda yapılan hata ve eksikliklerin son çocukta yapılmamasına özen gösterilmesi ve daha bilinçli yetiştirilmesinin çocuk açısından pek çok olumlu yönü var.

Kendine güvenleri tam olduğu gibi, yenilikçi tarafları da daha gelişmiş oluyor. Daha fazla olanakları olduğu içinse, daha meraklı ve araştırmacı oluyorlar. Ancak uzmanlar, evin el bebek gül bebeği son çocuklarının biraz şımarık, biraz başına buyruk olmaları gibi olumsuz özelliklerinin de varlığını kabullenmek gerektiğini söylüyorlar.

Uzmanlar hemfikir
1- Anne-babalar ilk çocuklarda yaptıkları hataları yapmıyorlar.

2- Anne-babalar, hem maddi hem de manevi açıdan daha rahat bir konumda oluyorlar.

3- Çocuklar ailesinin deneyimlerinden yararlanabiliyorlar.

4- Kuşak olarak, ilk çocuktan daha yeni kuşağa denk geliyorlar.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır