kapat

17.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Devlette odacı enflasyonu
DEVLETİN 229 bin odacısı olmasına karşın, bugün yapılacak Merkezi Devlet Memurları Sınavı ile binlerce yeni odacı alınacak.

80 il merkezinde yapılacak sınava 1 milyon 425 bin kişinin katılması bekleniyor. Bunlardan 198 bini ilköğretim, 958 bini ortaöğretim, 264 bini de yüksek okul mezunu. Birçok kamu kuruluşu masa başı memuriyetlere alınacaklar için yüksek okul mezunu olma şartı arıyor. Bu durumda, ilköğretim ve ortaöğretim mezunu 1 milyonu aşkın genç bugün devlet kapısında sadece odacı olabilmek için kıyasıya bir yarışa girişecek. Odacı olarak devlette işe başlayanların eline halen net 104 milyon lira maaş geçiyor. Yani günde 3.5 milyon lira. İşte, bugün bu para için Türkiye genelinde kıyasıya bir mücadele yaşanacak. Devlet bir yandan küçülmek isterken diğer yandan kadrolarını her geçen gün biraz daha büyütüyor. Adeta, başladığı her gıda rejimini biraz daha kilo alarak kapatan şişman bir kadın gibi. 1980 yılında kamu kuruluşlarında çalışanların sayısı 1 milyon 252 bindi. Bu sayı 1999 yılında 1 milyon 951 bine ulaştı. Memur sınavının ardından en az 100 bin kişinin daha memur kadrolarına dahil olması bekleniyor. Alınan her yeni memur devleti biraz daha hantallaştırırken, sosyal güvenlik kurumlarının yükünü de artırıyor. Devlet aldığı her memur için yaklaşık yarım asırlık bir sözleşme imzalamış, ciddi bir taahhüde girmiş oluyor. Çünkü bir memurun ortalama çalışma süresi 25-30 yıl. Emeklilikte geçen süresi 10-15 yıl. Öldükten sonra dul ve yetimlerine maaş ödeme süresi ise 7-8 yıl. Bir diğer deyişle devlet, işe başlattığı her memurla büyük bir yükün altına daha giriyor, memur ile onların bakmakla yükümlü olduğu kişilerin maaşlarını, sosyal haklarını, sağlık hizmetlerini garanti altına almış oluyor.

Başta bakanlıklar ve hastaneler olmak üzere birçok kamu kuruluşunda temizlik hizmetleri özel sektöre ihale edildi. Bu durumda, mevcut odacıların ne iş yaptığı merak konusu oluyor.

Devlet bir yandan ihtiyacının çok üzerinde odacı istihdam ederken, diğer yandan ihtiyacı olan alanlarda eleman çalıştıramıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün yaptığı bir araştırmaya göre, mevcut polis kadrosunun 82 bin yeni kadroyla takviye edilmesi gerekirken bu yapılamıyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır