kapat

15.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
En eski ve en genç
İstanbul Üniversitesi'nin 500 yıllık cümle kapısı, bu yıl bir farklı açılıyor. Üniversite artık daha pratiğe dönük, daha esnek bir yapıya kavuşuyor

Türkiye'nin en eski üniversitesi olan İstanbul Üniversitesi'nin ünlü Cümle Kapısı, bu yıl daha farklı açılıyor. 11 kampusta, 5 bin öğretim üyesi ile 75 bin öğrencisine eğitim veren İstanbul Üniversitesi bu eğitim sezonunda yeniden yapılanmaya gitti. İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Kemal Alemdaroğlu, yeni bir binyılda, modern eğitim sistemiyle yetiştirilmiş öğrenciler için yaptıkları değişiklikleri, şöyle özetledi:

"Üniversitemizde teorik derslerin saat sayısı azaltılmış, uygulamalı ders saatleri artırılmıştır. Yıllık ders uygulamasından, yarı yıllık ders uygulamasına geçilerek, öğrencilerin ders yükleri hafifletilmiştir. Kredili sisteme geçilerek, öğrencilere seçmeli derslerden kendi ilgi ve yeteneklerine göre ders seçme fırsatı verilmiştir."

Bu sistemin, öğrencilerin başarı ve verimini artıracağını vurgulayan Prof. Dr. Alemdaroğlu, yeni sistemde pratik bilgiye önem verilmesinin de modern çağın gereği olduğunu söyledi.

Yeni not sistemi
Başarıyı artıracak bir diğer önemli unsurun, başarıyı göreceli olarak değerlendiren "bağıl not sistemi"ne geçilmesi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Alemdaroğlu, "Eğitimin çağdaşlaşması ve verimliliğin arttırılması gerekçesiyle eğitim-öğretim sisteminde yeniden yapılanma gerekmektedir. Bu sistem, öğrencilere daha esnek, bireysel gelişmeye hız katıcı ve başarıyı çok yönlü değerlendiren bir öğretim programı sunmayı gerektirmektedir" diye konuştu.

Yeniden yapılanma sürecinde birtakım sorunlar yaşanabileceğini, ancak burada karşılaşılabilecek problemlerin kısa sürede aşılabileceğini kaydeden Prof. Dr. Alemdaroğlu, değişim ve bölüm birleştirme uygulamalarına rağmen hiçbir öğretim üyesinin üniversite bünyesinden ayrılmamasının sevindirici olduğunun altını çizdi.

Yeniden yapılanma sürecinde öğretim üyelerine de büyük görev düştüğünü belirten Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu, "Öğretim üyelerimizin öğrencileri için her türlü güç koşulun üstesinden gelebilecek sorumluluğa sahip olduklarını biliyorum" dedi.

1999-2000 öğretim yılında öğrencilere 600 milyar lira tutarında burs vereceklerini bildiren Prof. Dr. Alemdaroğlu, vakıf, dernek ve sivil toplum kuruluşlarından sağlanan katkılarla 46 bin öğrenciye burs imkanı sağlandığını vurguladı.

"Birlikte onaralım"
İstanbul Üniversitesi'nin depremden gördüğü zarara da değinen Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu, "Üniversitemizin gördüğü zararı, mensuplarımızın destek ve katkılarıyla aşacağı inancındayız. Öğretim üyelerimizden gelen sürekli öneri ve istekler ile başlattığımız 'Üniversitemizi birlikte onaralım' kampanyasının birlik ve beraberliği pekiştirdiği ortadadır" diye konuştu.

Öğrencilerin yeni öğrenim döneminde başarı için özveriyle çalışmaları gerektiğini de belirten Prof. Dr. Alemdaroğlu, modern çağın bilgiyi arayan ve yararlı bilgiyi ayırt edebilen gençler istediğini vurguladı. Prof. Dr. Alemdaroğlu, İstanbul Üniversitesi'nin bu çapta öğrenciler yaratabilmeyi hedeflediğini anlattı.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır