İnternet onlar için yolgeçen hanı
Hackerlar, internet korsanları. Şirketlerin sanal dünyadaki en büyük düşmanları nereden ne zaman gelecekleri belli değil. Artık onlarla yaşamaya alışmak lazım
90'ların ikinci yarısında itibaren internet günlük yaşama beklendiğinden daha fazla girdi bile. Artık banka kartları ile alışverişler, internet üzerinden anketler, forumlar kısacası yaşamada dair her gelişme hakkında anında bilgilenebiliyorsunuz.
Eski zamanların 'Kara korsan' hikayeleri artık internet üzerinde yaşanıyor. Hacker denilen ve internette bir çok büyük şirketi kabusu olan sıradan insanlar bulunuyor. Hackerlar iki grubu ayrılıyor:
İlk grup başkalarının bir siteyi ele geçirmek için gerekli olan yazılımı ortaya çıkardıktan sonra bu yazılımı kullanıp hava atanlar. Uzmanların söylediğine göre, bu insanlar genellikle bu işi hava için yapıyorlar. Ve Türkiye gibi genellikle internetin sonradan girdiği ülkelerde hackerlar bu katagoriye dahil ediliyor.
İkinci bir grup var ki, bunlar en tehlikeli olanları. Onlar ne yaptığını bilenler olarak adlandırıyorlar. Bu insanlar bir siteyi gözlerine kestirdiler mi kurtuluşu yok. Bu adamlar bilgisayar hastaları. Cyberspace'in görünmez dahileri.
Kurbanlar çok ünlü
Türkiye'de de artık birçok şirket internetin olanaklarının farkına vardı. Bu alana büyük yatırımlar yapılıyor. Ancak uzmanlar birçok şirketin gözükara daldığı bu alanda hackerlar karşısında oldukça savunmasız olduğunu iddia ediyorlar. Aslında koruma sistemleri mevcut. Firewall'lar, savunma sistemleri kuran şirketler ayrı bir sektör oluşturdu.
İşin ciddiyeti ise aslında önemli boyutlarda. Genellikle medyatik büyük kurumlara pek saldırı olmadığı için Türkiye'de işin boyutu pek ortaya çıkmıyor. Ancak Türkiye'nin saygın ve ilk üçte yer alan internet servis sağlayıcılarından birine haftada her 5.000 müşterisinden 1'inin hackerlarla ilgili şikayette bulunduğu göz önüne alınırsa durum pek de içaçı değil. Uzmanlar özellikle serverlarda birden fazla işin yapılmaması konusunda ilgilileri uyarıyor. Ve gerekli korunma sistemleri mutlaka konulmalı.
Dünyanın en iyi korunan mekanları olan Beyaz Saray, Pentagon, Kongre, gibi önemli merkezlerin siteleri bile hack edildi. En son kurban ise ABD'nin önde gelen televizyon istasyonlarından ABC. ABC'nin sitesini kırıp, siteyi yeniden düzenlediler. Ve bu siteye girenleri şöyle bir slogan karşıladı:
"Hey ABC Patronları. Boşuna bu siteyi tazelemek için Refresh düğmesine basıp durmayın. Sakin olun. Bu site hack edildi."
Tabi ki hiçbir patron sabah geldiğinde şirketinin sitesinin bu halde bulmak istemez. Bu nedenle gözleri dört açma zamanı geldi galiba...
En büyük hacker Ocak'ta serbest
Kevin Mitnick ismi internet dünyasında oldukça biliniyor. O en büyük hackerlardan biri kabul ediliyor. Şu anda hapiste. 46 ay hapis ve 4.125 dolar para cezasına çarptırıldı. Verdiği 1.5 milyon dolarlık zarar karşısında hükümet bu cezayı az bulsa da Kevin Ocak ayında serbest kalıyor.
Kevin Mitnick'in davasına bakan yargıç onun için " Bir klavye ile beraberken topluma son derece zararlı bir insan olabilir" ifadesini kullandı. İlk vukuatı California'nın varoşlarında küçük bir öğrenci iken Monreo Lisesi'nin bilgisayarına girmek oldu. Daha sonra gerisi geldi. Motorola, Sun Microsystems, Nokia kurbanlarından bazılarıydı. Rehabilitasyona tabi tutuldu. Onu tedavi etmeye çalışan psikoloğun açıklaması aslında birçok hackerın ruh halini özetliyor:
"Gerçek dünyada asla sahip olamadığı kişisel saygınlığı kazanmak ve gerçek amacı asla zarar vermek ve aç gözlülük olmayan bir insan. Bilgisayarlara karşı cins edasıyla ilgi duyan bir adam."
NOT: Merak edenler için daha önce kırılmış sitelerin listesi:
https://www.hackernews.com
|