|
Dünyanın 2. büyük bankası geliyor
Sumitomo ile Sakura Bank birleşme görüşmelerine başladı. Görüşme olumlu sonuçlanırsa 1.3 trilyonluk varlığıyla dünyanın ikinci büyük bankası doğacak
Japonya'da kriz içindeki bankacılık sektörünün yeniden yapılanma çabaları kapsamında dev banka birleşmeleri ardı ardına geliyor. Sektörde bir süre önce başlayan birleşmelerle ilgili son haber, Sumitomo ve Sakura bankalarından geldi. Japonya'nın en büyük bankalarından Sumitomo ve Sakura Bank'ın dünyanın en büyük ikinci bankasını oluşturmak üzere birleşme görüşmelerine başladı.
Sumitomo Bank yönetimi, haberleri doğrulamakla birlikte "Henüz resmi bir açıklama yapma aşamasına gelinmediğini" belirtirken, Japonya hükümeti birleşme yönündeki harekete yeşil ışık yaktı. Maliye Bakanı Kiiçi Miyazava, "Birleşme planını memnuniyetle karşılıyorum, aynı zamanda bunun kaçınılmaz olduğunu düşünüyorum" dedi. Japon sektör kaynaklarına göre toplam varlıkları 99 trilyon yen (1 trilyon 308 milyar dolar) olan Sumitomo ve Sakura'nın birleşmesi durumunda, bankacılık sektöründe dünyanın ikinci büyük kurumu doğacak.
Dünya birinciliği ise yine üç Japon bankasının (Japonya Sanayi Bankası, Dai-Ichi Kangyo Bank (DKB) ve Fuji Bank) Ağustos ayında aldıkları birleşme kararından sonra doğacak bankaya ait olacak. Japonya'daki birleşme furyasından önce ise dünya birinciliğini 899 milyar dolarlık varlığıyla Almanya'nın Deustche Bank'ı elinde tutuyordu. Geçen hafta da Asahi ve Tokai bankaları birleşme kararı almışlardı. En büyük bankalardan başlayan birleşme furyasının gelecekte de hızını artırarak sürmesinin beklendiği belirtiliyor.
'Kendi hissemizi almak istiyoruz'
Kurumsal Yatırımcılar Derneği (KYD), yatırım ortaklıkları mevzuatının ihtiyaca cevap vermediğini belirterek yatırım ortaklıklarına kendi hisse senetlerini satın alabilme (market makerlık) imkanı tanınması gerektiğini söyledi.
Dernekten yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:"Ortaklık hisse senetleri için, yatırım fonlarına benzer şekilde hergün birim değerinin hesaplandığı ve diğer nevi şirketlerin aksine, haftalık bazda birim değeri ve portföy yapısı kamuya açıklanmaktadır. Bu değerlerle İMKB'de oluşan alım satım fiyatları arasında çoğu ortaklıkta yüzde 50'nin bile üzerinde negatif farklar oluşabilmekte ve bu durum yatırımcıları olumsuz yönde etkileyerek söz konusu kurumların büyüme ve gelişmelerini de engellemektedir.Oysa ortaklıklara kendi hisse senetlerine yatırım yapma imkanı tanındığı takdirde bu hisselere talep geleceğinden, sözü edilen önemli sakınca ortadan kalkacaktır." Açıklamada ayrıca söz konusu kurumların geliştirilebilmesi için yasal alt yapılarının iyi oluşturulması, özetle; hareket yeteneklerini aşırı şekilde kısıtlayıcı hükümlerin ayıklanması, piyasa şartlarına uyum sağlayabilecekleri yasal zeminin hazırlanması gerektiği, oysa halen gerek SPK, gerekse vergi mevzuatının buna izin vermediği belirtildi.
|
Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|