kapat

07.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber Ýndeksi
Yazarlar
Günün Ýçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
inter merkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
Ýstanbul
Ýþte Ýnsan
Astroloji
Reklam
Sarý Sayfalar
Arþiv
Hazýrlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGÝ BASIM YAYINCILIK SANAYÝ VE TÝCARET A.Þ.
CAN ATAKLI(ataklic@sabah.com.tr )


Af APO'yu kurtarýr mý

Koalisyon ortaðý üç lider biraraya geldi ve Af Yasasý'ný yeniden piþirip önümüze koymak için anlaþma yaptý.

Deprem felâketinden hemen sonra alelacele geçirilmek istenen Af Yasasý kamuoyunun müthiþ tepkisiyle karþýlaþmýþ ve Cumhurbaþkaný Demirel "veto" yetkisini kullanmak zorunda kalmýþtý.

Þimdi Af Yasasý, belki birkaç küçük deðiþiklikle yeniden gündeme geliyor. Siz bakmayýn "Biz çetelerin affýna karþýyýz" laflarýna. Ucundan kenarýndan "çeteler de, soyguncular da" af kapsamý içine alýnýverecek. De, makyajý farklý olacak belki. Ama benim asýl merak ettiðim konu baþka. Cumhurbaþkaný'nýn veto ettiði yasa ilgili kuþkularým vardý. Satýr arasýnda dile getirmeye çalýþmýþtým o zaman, bu af yasasý sanki bir anlamda Apo'nun idamýný da önleme yasasý gibi geliyor bana.

Çýkarýlan afta Apo'yu kurtaran bir bölüm yok. Ancak, hukuken býrakýlacak bir boþluk Anayasa Mahkemesi'nden dönebilir. O zaman kapsam geniþler ve örneðin "tüm idam mahkžmlarýnýn cezalarý müebbete çevrilebilir" böylelikle Apo da asýlmayabilir.

Bu fikir "paranoyak" biçimde olsa da kafama nasýl takýldý diye sorarsanýz, basit; Apo'nun asýlmasýna kimse karþý çýkamaz. Apo'nun asýlmasý Türkiye'nin aleyhine olsa bile kimse bunu açýkça dile getirme cesarete bulamaz. Hele iþ Meclis gündemine gelirse, söyler misiniz bana, kim "hayýr" diye parmak kaldýrabilir?

Buna karþýn 8 kiþilik bir hakimler kurulu, Apo'nun adýný hiç anmadan, bir madde deðiþikliði ile sorunu hallediverir. Ondan sonra "Apo'nun aslýnda asýlmamasýnýn Türkiye'nin çýkarý için daha faydalý olduðunu" anlatmak çok kolaylaþýr.

Top Meclis'e geçiyor
Yargýtay 9'uncu Ceza Dairesi terörist Abdullah Öcalan ile ilgili verilen "ölüm" cezasýný bugün yapacaðý toplantýda ele alacak ve karara baðlayacak.

Yargýtay'a yakýn çevrelerden, mahkeme kararýnýn "onaylanacaðý" yolunda duyumlar aldým. Zaten kimse de baþka türlüsünü beklemiyor. Bu durumda yarýndan itibaren top Meclis'e geçiyor.

Ýnfazýn yerine getirilip getirilmemesi konusunda kararý Meclis Genel Kurulu verecek. Meclis konuyu ne zaman ele alýr, hangi gün oylar bunlarý þimdiden söylemek zor. Ama asýl zor olan terörist Abdullah Öcalan'ýn cezasýný yerine getirip getirmemenin Türkiye'ye fayda ve zararlarýný saptamak, bu yönde karar alabilmek. Meclis'i sýkýntý basacaðýný söylemek yanlýþ olmaz herhalde.

Bir de 'sayýn Apo' deyin
Yakalanýþýndan önce "Apo'dan söz etmek" bile sakýncalý sayýlýyordu. Yasak yoktu ama "Apo'ya dayandýrýlan" haberler kimi çevrelerde "dikkat" çekmeye yetiyordu.

Þimdi Apo Ýmralý'da. Hakkýnda verilmiþ "idam cezasý kararý" var. Ama hemen her gece "Apo'nun bir demeci" ekranlardan yayýnlanýyor.

Kim gider Ýmralý'ya, nasýl konuþur, sonra hangi kanaldan servis yapar, bilmiyorum. Bilmiyorum dediðim, bilgisizlikten kaynaklanmýyor, elbette bu açýklamalar avukatlar aracýlýðý ile yapýlýyor ama, nasýl oluyor da oluyor ve Apo'ya hergün açýklama yapma izni veriliyor? Terörist Abdullah Öcalan "ayrýcalýklý" mahkžm mu? Ya da teröristin açýklamalarýndan faydý mý umuyoruz?

Biz de bilsek fena olmaz.

Türban'a taviz gibi
Gerçi akýlsýz karar birkaç saat içinde geri alýndý ama, bir zihniyetin sergilenmesi açýsýndan bence önemli. Önceki gün bazý üniversitelerin kapýlarýnda duran görevliler saçýný uzun bulduklarý, sakalýný beðenmedikleri ya da kulaðýndaki küpeye taktýklarý öðrencileri içeri almadýlar.

Zaten kapýda "türbanlý olduklarý gerekçesiyle" okula alýnmayan çok sayýda kýz öðrenci bekliyor. Böylelikle cephe geniþletilmiþ oluyor. Güç birliði saðlanýyor.

Uzun saç, sakal ve küpe operasyonu bir açýdan bakarsanýz "türbana taviz" olarak nitelenebilir. Çünkü, üniversitedeki bazý "dar akýllýlar" güya kýlýk kýyafet yönetmeliði adýna, kendilerine ters düþen herþeyi yasaklamak istiyorlar. Ama bunun yansýmasý "bakýn türbaný nasýl almýyorsak, bunlarý da almýyoruz" þeklinde oluyor. Türbana bahane bulunuyor yani. Oysa uzun saçlý olmak, küpe takmak, sakal býrakmak bir yaþam biçimi. Türban gibi deðil. Uzun saçlýlar, küpeliler, sakallýlar "siyasi bir amaç uðruna" ortak eylem yapmýyor.

Ayrýca üniversiteler insanlarý geleceðe hazýrlayan eðitim kurumlarýdýr. Öðrencilik sýrasýnda ne giyildiði deðil, alýnan eðitim ve bunun hayatta kullanýlmasý önemlidir. Buralarý askeri disiplinle yönetemezsiniz. Size ne alemin küpesinden, saçýndan, sakalýndan?

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGÝ BASIM YAYINCILIK SANAYÝ VE TÝCARET A.Þ. - Tüm haklarý saklýdýr