* Sibel YEŞİLMEN
BİR banka reklamıyla Papua Yeni Gine'yi tanımıştık. Şimdi de dünyanın öbür ucunda bir başka ada ülkesi ile tanışmaya hazır olun.
UEFA Kupası ön eleme turunda Faroe Adaları'nın B 36 takımı ile eşleşen Ankaragücü, bir kez Ankara'da bir kez de Faroe Adaları'nda maç yaptı. Türkiye, Faroe Adaları'nın ismini ilk kez Ankaragücü'nün bu maçlarıyla duydu ve unuttu.
Aradan bir aydan fazla bir zaman geçti. Dışişleri Bakanı İsmail Cem, BM Genel Kurulu için gittiği New York'ta pek çok ülkenin temsilcileri ile görüşmeler yaptı. Bu ülkelerden biri Danimarka idi. Cem, Danimarka heyeti ile görüşmeye girdiğinde bir sürprizle karşılaştı. Görüşmede, Faroe Adaları yetkilileri de vardı. Faroe Adaları, Türkiye ile Serbest Ticaret Anlaşması imzalamak istiyordu.
Teklif, Cem ve diplomatları önce şaşırttı. Sonra, unutulan isim yeniden hatırlandı, teklif değerlendirmeye alındı, "Neden olmasın?" dendi ve Dış Ticaret Müsteşarlığı harekete geçirildi. Faroe Adaları'nın Türkiye'ye somon balığı ihraç etmek istediği öğrenildi.
Dış Ticaret Müsteşarlığı da uygun bulursa, Faroe Adaları'yla birlikte somonları da hayatımıza girecek.
Adını söylemekte zorlandığımız, haritada yerini bulmakta güçlük çektiğimiz Faroe Adaları, halen Danimarka'ya bağlı ama bağımsızlığını ilan etmeye hazırlanıyor.
* Nüfusu: 45 000.
* Başkent: Torshavn (nüfusu 15 bin.)
* Faroe Adaları 1948 yılından bu yana Danimarka Krallığı yönetiminde ancak özerk bir yapıya sahip.
* Nasıl gidebilirsiniz: Faroe Adaları uçak ile İzlanda Reykjavik'ten 1 saat, Danimarka Kopenhang'tan 2 saat uzaklıkta. Feribot ile ise bağlı bulunduğu Danimarka'dan 34 saatte gidilebiliyor.
* Bitki örtüsü: Faroe Adaları'nda orman ve ağaç bulunmuyor.