Uluslararası Para Fonu (IMF) ile sürdürülen stand-by anlaşması pazarlığında "2000 Yılı Bütçesi" kilit nokta olarak gösterilirken, ekonomi kurmayları "sürprizler" içeren gelir arttıcı ve harcama kısıcı önlemler üzerindeki çalışmalarını yoğunlaştırdı.
IMF'nin, 2000 yılında enflasyonun yüzde 25'e indirilmesi, yüzde 3.7-4.5 oranında faiz dışı bütçe fazlası verilmesi, tarım reformu, sıkı bütçe, hızlı özelleştirme talepleri karşısında, hükümeti siyasi karar almada zorlayacak bir dizi öneri gündeme geldi.
Bütçenin 17 Ekim'de TBMM Genel Kurulu'na sunulmasından önce Yüksek Planlama Kurulu ve Bakanlar Kurulu'nda son şeklini alması bekleniyor.
2- ÖTV getirilecek. Akaryakıt ve tekel ürünleri üzerinden alınan vergi payları artırılacak. Dolaylı vergiler kanalıyla gelir artışı hedefi yeni zamlara kapı aralayacak.
3- Acil gelir ihtiyacı nedeniyle KDV en az 1 puan artırılacak. Deprem Vergisi kesin çıkarılacak. Bu kapsamda düşünülen ve 2000 yılı Haziran ayına kadar geçerli olması öngörülen Özel İletişim Vergisi, sürekli hale getirilecek.
4- Vergi iadesinin kapsamı daraltılacak. İlk aşamada, vergi iade oranları aşağıya çekilecek. İkinci aşamada emekliler dışındaki çalışanlara vergi iadesi ödemesi kaldırılacak.
5- Nema ödemeleri Hazine borçlanma programına göre yapılacak. Her yıl Şubat'ta ödenen nemalar için Çalışanları Tasarrufa Teşvik Yasası'nda kesin bir tarih belirtilmemesinden yararlanılacak. Yasa, "yılda bir nema ödenir" hükmünü içerdiğinden, nema ödemesi Hazine'nin rahat olduğu ay gerçekleştirilecek.
6- Memur maaş zammı yılbaşında yüzde 15, Temmuz'da yüzde 10 olarak belirlenecek.
7- Enerji, eğitim, deprem projeleri dışında yatırım ödenekleri kısılacak.
8- POAŞ, Tüpraş, Telekom'da blok hisse satışı tamamlanarak, bu yolla en az 4 katrilyon lira gelir sağlanacak ve bu gelirler iç borç baskısının azaltılmasında kullanılacak.
9- Kamu bankalarının esnaf ve çiftçi için uyguladığı sübvansiyonlu kredi uygulamasında kademeli faiz artışı yapılarak faaliyet zararı azaltılacak. TMO ve tarım satış birliklerine açılacak kamu bankası kredisine sınır getirilecek.
10- Deprem bölgesi dışındaki mahalli idarelerin vergi gelirleri payları kademeli olarak azaltılarak, mahalli idareler için öz gelirlerini artıracak yasal düzenlemeler yapılacak.
11- Bütçe dışı fonlar ve döner sermayelere mali disiplin getirilecek.