kapat

02.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
inter merkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Sanal üniversite
YÖK, "sanal üniversite"ye start verdi. Uygulamaya göre üniversiteler, öğrencilere İnternet üzerinden ders verecek. Sınavlar da İnternet üzerinden yapılacak

Şirin Dilek ACUN

Sanal dünyanın büyüsü üniversiteleri de saracak... YÖK, sanal üniversitenin hayata geçirilmesini öngören "Üniversitelerarası İletişim ve Bilgi Teknolojilerine Dayalı Uzaktan Yükseköğretim Yönetmeliği"ni önceki gün, Genel Kurul'da kabul etti. Yönetmelik, üniversitelerin, bir diğer üniversitedeki öğrencilere İnternet üzerinden ders vermesinin önünü açıyor. YÖK üyesi Prof. Dr. Kaya Özkın, "Bu çalışma çağdaş ülkelerde yapılan uygulamaların Türkiye'deki başlangıcıdır" dedi. YÖK'ün hazırladığı yönetmeliğe göre, üniversitelerde, "ileri iletişim ve bilgi teknolojilerine" dayalı uzaktan eğitim yönteminin kullanılacağı ön lisans, lisans ve yüksek lisans programları açılabilecek. Söz konusu sistemde, yükseköğretim kurumlarında yürütülen programlarla ilgili derslerin bir kısmı veya hepsi bu yöntemle verilebilecek. YÖK'ün Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girecek olan yönetmeliğe göre koordinasyon, YÖK bünyesindeki Enformatik Milli Komitesi tarafından yürütülecek.

SINAV DA VAR
Sanal üniversitede, derslerin eğitim dili Türkçe olacak. Ancak istemci veya sunucu üniversitenin kendi eğitim dilleri çerçevesinde ve karşılıklı anlaşmayla, eğitim dili yabancı dil de olabilecek. Ön lisans, lisans ve yüksek lisans programlarında ise sunucu üniversitenin eğitim dili kullanılacak. Kayıt yaptıran öğrencilerin, derslere erişiminin izlenmesi ve değerlendirilmesi, sanal dersi yürüten öğretim üyesinin takdirine bırakılacak. Ödevler İnternet üzerinden verilecek ve yanıtları da yine İnternet üzerinden toplanarak, sınav sonuçları internet üzerinden 3 hafta içinde öğrenciye bildirilecek. Ara sınav türündeki sınavlar ilke olarak İnternet ya da iletişim ağları üzerinde yapılabilecek. Ancak ders geçme notunun, ön lisans ve lisans programlarında yüzde 80'i, yüksek lisans programlarında da yüzde 50'si gözetim altında yapılacak sınavlar yoluyla belirlenecek.

PARA ALINACAK
İnternet üzerinden açılacak ön lisans, lisans ve yüksek lisans diploma programları için para alınacak. Bu para miktarı, üniversitelerdeki ikinci öğretimden yararlanan öğrencilerin ödeyeceği miktar kadar olacak. Üniversiteler arasındaki ders alışverişlerinde ise öğretim üyesi ve yardımcıları ile katkıda bulunanlara ödenecek telif ve ders ücretleri, sunucu üniversite tarafından YÖK'e yapılan proje önerisinde belirtilecek.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır