kapat

01.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
inter merkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Büyükler savunmada bıyıklılar taarruzda
İstanbul Borsası nevi şahsına münhasır bir yer. Kendi içerisinde ayrı bir dünya. Bu dünyadan kimler geldi, kimler geçti. Nice isimler düştü, nice isimler çıktı.

Özellikle 1997-98 yıllarında adlarını yoğun olarak duyduğumuz oyuncular son dönemde eskisi kadar ön plana çıkmıyor. Örneğin geçtiğimiz yıl ünlü Tüpraş operasyonunun mimarı ve İstanbul Borsası'nın Aga'sı ve en eskilerinden olan borsa oyuncusu geçtiğimiz günlerde SPK'nın incelemesine maruz kaldı. Yazılan rapor sonunda Kurul, hakkında suç duyurusunda bulundu. Üstelik sahibi olduğu kurumun genel müdürlüğünü yürüten kızının da bu görevi bırakması istendi. Kurumu temerrüde düştüğü için takas yükümlülükleri elinden alındı. Aga bu duruma oldukça kızmış. Söz konusu borsacı en son bir pazarlama şirketinin hisseleriyle ilgileniyordu. Bu kağıdı da eski bir Ankaralı spekülatörden devralmış. Şimdilerde suskunmuş. Ankaralı Demir gibi borsa oyuncusu ise tavukçuluk sektörü ile ilgileniyor ve Mudurnu ile igilenmeye başlamış.

Kral da küskün
Borsanın en büyük spekülatörü kabul edilen ve en son Çukurova Elektrik'te zarar ettiği öne sürülen Kral ise işi uzaktan idare ediyormuş. O da SPK'nın hışmına uğramış, kendisi ve kurumu hakkında işlem yapılmıştı. O da kızgınmış. Eskisi kadar hızlı olmasa da ufak ufak işleri yürütüyormuş. Adel Kalemcilik ile bir dönem borsa sahnesinde baş aktör olarak ortaya çıkan ünlü oyuncu ise duyumlarımıza göre İhlas Finans, Eczacı Yatırım gibi kağıtlarla ufak çapta haşır neşir oluyormuş. Eskisi gibi büyük fırtınalar koparan işlere de pek bulaşmıyormuş.

Yeni otocu
Bu kadar sayarken, en medyatik borsa oyuncusunu Söksa, Doğusan gibi borsa tarihine geçmiş operasyonların mimarı Halil Güvener'i es geçmek olmaz. Güvener bu krizin ardından İstinye taraflarından uzak duruyormuş. Artık otocu olmuş. Merter'de kardeşi ile birlikte kurduğu ikinci el oto pazarını işletiyor.

Büyüklerin desteği
Ancak her şeye rağmen borsanın büyük oyuncularının elinde büyük pozisyonlar bulunuyor. Zaten borsacının borsadan vazgeçmesi biraz zor. Büyükler ellerindeki kağıtları her şeye rağmen taşıyorlar. İMKB'nin her olumsuz haberde düşüşe geçmesi beklenirken, endeks 6.000'in altına gelmiyor. Bunun nedeni olarak büyüklerin piyasayı tutmaları gösteriliyor. IMF'le stanb-by haberi acil olarak gelmezse işleri zor.

Londra-İstanbul hattı
İkinci önemli gelişme ise İstanbul Borsası'nın Londra ağırlıklı işlemlerle çalışması. İşlemler bilindiği gibi 'bıyıklı yabancı' tabir edilen kişiler tarafından yönlendiriliyor. Bunların Türkiye'deki oyuncularla da bağlantıları bulunuyor. İçeride SPK özellikle adı çok fazla ön plana çıkmış büyük oyuncuların üzerine gidiyor. Bunun son iki örneği Erciyes ve Altay ile görüldü. Ancak yurtdışındaki büyük Türk fon yöneticilerinin keyfine ise diyecek yok. Meydan giderek onlara kalıyor.

Borsada hikaye bitmez. Kişilerin değil sistemin önemli olduğunu geçmiş tecrübeler ortaya çıkarmıştır.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır