kapat

01.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
inter merkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
2000 bütçe için de milat
Maliye Bakanı Oral, 2000 bütçesinde giderlerin aşağıya, gelirlerin yukarıya çekilmesi gerektiğini söyledi. Oral, "2000'de yeni bir başlangıçla dengeleri kuracak tedbirler alınmalı" dedi

Okan MÜDERRİSOĞLU

ANKARA- Maliye Bakanı Sümer Oral, 2000 yılı ekonomik göstergeleri, alınacak önlemler ve bütçe çalışmalarına ilişkin ilk sinyalleri verdi. Oral, önümüzdeki yıl giderlerin azaltılması ve gelirlerin arttırılmasının büyük önem kazanacağını hatırlattı ve "Kamu açığı küçülmedikçe borçlanma, faiz ve enflasyon düşmez" dedi. Oral, sorularımızı şöyle yanıtladı:

* 2000 yılında Türk halkına ne vaadediyorsunuz?
2000, yeni bir çağın ilk yılı. 2000 yılından itibaren, kamu maliyesinin yöneticileri hiç vakit kaybetmeden ülkenin mali dengelerini kurmak üzere bir takvim içinde politikalar uygulamalı. Yeni bir başlangıç olmalı. Kalıcı bir tarzda kamu mali dengelerinin oluşturulması amacıyla hareket edilmeli. Kesinlikle taviz verilmemeli. Türkiye, 2000 yılında yeni bir başlangıçla dengelerini kuracak tedbirleri almalı.

* 2000 bütçesinin ipuçları neler?
2000 yılında artık Türkiye'nin silkilenerek meselesini götürmesi lazım. Türkiye'nin sorunu ekonomik değil. Mali dengelerinin sağlıklı bir yapıya sahip olmayışıdır. 2000 bütçesinde, dengelerin sağlıklı hale gelmesine kilometre taşı olacak büyüklüklere yer verilecek.

* Kamu maliyesindeki dengenin ölçüsü sizce nedir?
Enflasyonun nedeni kamu açıklarıdır. Türkiye'de bütçe açığının GSMH'ye oranı yüzde 11 civarındadır. Oysa hedef aldığımız AB'de, bu oran yüzde 2-3 düzeyindedir. Bizim hedefimiz de bu olmalıdır.

* Harcamaların kısılması ve gelirlerin arttırılması adına ne gibi önlemler alınacak?
2000 yılını, yeni bir bin yılı esas alan bu büyük bir perspektiften sonra konuyu sadece bu noktaya odaklarsak meseleyi küçültür. Gider trendinin aşağıya çekilmesi, gelir trendinin yukarıya çekilmesi gerekmektedir. Özelleştirmeye hız verilmesi lazım. Vergi tabanının yaygınlaştırılması lazım. Vergi idaresinin daha hasılat getirir hale getirilmesi lazım.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır