kapat

01.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
inter merkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Dünya beşik gibi
Türkiye, Yunanistan ve Tayvan'dan sonra dün de Meksika 2 dakika süren 7.5'lik depremle sallandı

Meksİka'nIn güney ve orta kesimleri dün korkunç bir depremle sarsıldı. Yerel saatle sabah saat 11.35'de meydana gelen depremin Richter ölçeğine göre 7.5 şiddetinde olduğu bildirildi. Depremin merkez üssünün Pasifik kıyılarındaki Oaxaca kentinin 60 kilometre kuzeybatısı olarak belirledi. İlk belirlemelere göre Oaxaca'da 11 kişinin öldüğü 100 evin yıkıldığı ve yüzlerce binanın da hasar gördüğü bildirildi. Ölü sayısının artabileceği belirtiliyor. Deprem Oaxaca'dan 350 kilometre uzaktaki başkent Mexico City'de de tüm şiddetiyle hissedildi. Mexico City hükümeti depremin iki dakika sürdüğünü kaydederken halkı artçı sarsıntı olabileceği endişesiyle yüksek binaların etrafından uzaklaşmaya çağırdı. Yaklaşık 20 milyon nüfuslu Mexico City, 19 Eylül 1985'te ardı ardına meydana gelen 8.1 ve 7.3 şiddetlerindeki depremlerde 9 bin 500 kişiyi kurban vermişti. Bu korkunç depremde enkaz haline gelen mexico City depreme dayanıklı olarak inşa edilen binalarla yeniden yapılandırıldı.

ATEŞ ÇEMBERİ'NDE
Dünya bu yıl birbiri ardına yaşanan depremlerle sarsıldı. 17 Ağustos'ta meydana gelen ve 15 binden fazla insanın öldüğü Marmara depreminin ardından komşu Yunanistan 5.8 şiddetinde deprem oldu. 20 Eylül günü de yine Pasifik Okyanusu'ndaki Tayvan 7.6 şiddetindeki depremle sarsılmıştı. Öte yandan Pasifik okyanusu ülkeleri olan Meksika ve Tayvan jeologların "Ring of Fire" yani Ateş Çemberi olarak adlandırdıkları bölgede bulunuyor. Kıta platolarının birbirine karşı baskı yaptığı bu olanda yerkabuğunun altındaki hareketlenmeler nedeniyle deprem ve volkanik faaliyetler sıkça görülüyor. Mexico City'nin doğusundaki Puebla kentinde de geçen 16 Haziran'da bir deprem yaşanmıştı. 6.7'lik depremde 18 kişi hayatını kaybetti.

Işıkara: "Bizimle ilgisiz"
Meksika'da dünya saatiyle 16.30'de meydana gelen 7.4 şiddetindeki depremin Türkiye'nin de üzerinde bulunduğu fay hattıyla ilgisi olmadığı açıklandı. Kandillu Rasathanesi Genel Müdürü Ahmet Mete Işıkara, "Bizimle ilgisi olmayan bir deprem" dedi. Işıkara, "Meksika ile tektonik rejimimiz çok uzak. Depremin üssü ile Türkiye'nin üzerinde bulunduğu fay hattı birbiriyle bağlantısız, çok ilgisiz. Sarsıntının meydana geldiği bölge dalma-batma zonudur. Son bir ay içinde üst üste oluşan depremler birbirleriyle ilgili değil" diye konuştu.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır