


First lady yoldaş
Raisa Maksimovna, yani Maksim'in kızı, Mihail Sergeyeviç Gorbaçov'un sevgili karısı ve Sovyet İmparatorluğu'nun first lady yoldaşı bu dünyadan ayrıldı.
Hem de kendisine derin bir aşkla bağlı olan Mihail Sergeyeviç'i şu koca dünyada yapayalnız ve derin acılar içinde bırakarak.
Gorbaçov'u, Sovyetler Birliği'ni değil, Raya'sını yitirmek yıktı.
Artık hiç bir zaman eskisi gibi olamaz.
Çünkü Mihail Sergeyeviç ile Raisa Maksimovna arasındaki ilişki, bir çok Sovyet liderlerinde görüldüğü gibi pörsümüş, yıpranmış, ortaklaşa nefrete dönüşmüş bir formalite evliliği değildi.
Birbirlerine akıl almayacak derecede düşkündüler.
Çevresindeki en yakın kişiler bana, Mihail Sergeyeviç'i kendisinden önceki liderlerden ayıran büyük farklardan birinin de karısına sadakati olduğunu anlatmışlardı.
Daha önceki güçlü adamlara, uçsuz bucaksız Sovyet toprağının en güzel, en seçme bakireleri hediye edilirmiş.
Her hafta sonunu daçalarında değişik kızlarla geçirirlermiş.
Mihail Sergeyeviç bu alışkanlığı değiştirmiş. Karısından başka kimse olmamış hayatında.
ooo
Raisa Maksimovna değişik sekanslarla geliyor gözümün önüne.
San Fransisco'daki Fairmont otelinin kendilerine ayrılmış penthousunda Gorbaçov'la toplantı yaparken, elindeki alışveriş torbalarıyla içeri giren tayyörlü, zarif, ince kadın.
Yüzünde hoş bir gülümseme, hareketleri çabuk, aceleci, uçarı...
Kocasıyla, kimsenin ulaşamayacağı bir derin anlayışta bakışmaları...
Konukların teker teker hatırını sorması, eşini çocuğunu hatırlaması...
ooo
Bir başka seyahatte Mihail Gorbaçov'u otel lobisinde beklerken gözümün önüne geliyor Raisa Maksimovna.
Odasında değil, otelin girişinde.
Adetleri böyleymiş.
Gorbaçov gecikmişti. Sabaha karşı otele döndüğümüzde Raisa Maksimovna'yı, lobideki koltuğun üstünde, uykulu, yorgun, perişan ama kalesini terketmeyen bir komutan kararlılığıyla kocasını beklerken görmüştük.
ooo
Güle güle Raisa Maksimovna.
Güle güle first lady yoldaş.
Eminim ki Mihail Sergeyeviç artık sadece size kavuşacağı günü bekleyerek yaşayacak.