kapat

19.09.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
inter merkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İnşaatta yeni dönem
Türkiye, yaşam alanları ve inşaat sektöründe bugüne kadar yapılan her şeyin, atılan her adımın sorgulandığı bir döneme giriyor. İnşaat süreci, yeniden yapılanıyor

Yerleşim alanları ve yapı teknolojilerinde doğru bilinenlerle, olması gerekenlerin ilk kez ilgili her çevreden kurum ve insanla tartışıldığı bir dönem yaşayan Türkiye; inşaatta yeni bir döneme giriyor. Yurt dışında ödüllü işlere imza atan Türk inşaat sektörünün yurt içinde yeni baştan tartışılır olmasının en önemli nedeni, denetim mekanizmalarındaki eksiklikler. Bina yapım işlerinde, mal sahibi, projeci, müteahhit, yerel yönetimler, kullanıcı gibi değişik tarafların varlığı, etkili bir denetimin nasıl yapılacağı konusunu da yeniden gündeme getirdi. Ama bugün bilinen bir şey var ki, bir inşaata başlayıp bitirmek, artık herkesin harcı olmayacak. Yapı denetim mekanizmalarının Bayındırlık Bakanlığı'nda kurulu komisyonlarda tartışıldığı ve en azından kağıt üzerinde sonuçlara yaklaşıldığı bu günlerde, artık inşaat zincirine sigorta şirketi ve sertifikalı denetici gibi halkalar da eklenmek zorunda...

Maliyetler artacak
Türkkent Başkanı Oğuz Soydan'a göre şu anda var olan yasa ve yönetmeliklerin uygulanması bile yaşanan felaketin boyutlarını önemli ölçüde azaltırdı. Ancak yapı sigortası yasalaşırsa, şirket işin maddi riskini üstlendiği için denetleyecek. Sonuçta mühendis ve mimar da sorumlu tutulacağı için işin başında olacak. Sistemin bu işleyişe göre kurgulanması gerektiğini savunan Soydan, "Ama ben sigorta sistemine rağmen teknik uygulama sorumlusunun inşaatın başında bulunması gerektiğini savunuyorum. Evet inşaatta yeni bir dönem başlıyor. Yeni sistem ile birlikte mühendislik giderleri de inşaat maliyetine eklenecek. Mühendislik giderleri Türkiye'demaliyetin yüzde biridir. Oysa Avrupa'da yüzde 20'dir. Sistem işlerse maliyet artışı yüzde 10-15 civarında olur" dedi.

Müşavirler rapor hazırlıyor
Türk Müşavir Mühendis ve MimarlarBirliği de yeni oluşum içinde yer alıyor. Birlik Genel Sekreteri Şerafettin Doğan şu anda inşaat mühendisleri ve mimarlar odasının başvuru halinde konutun bulunduğu bölgeye ilişkin bilgi verdiğini belirterek, "Henüz sözlü bilgi veriliyor. Ama belge hazırlanması tartışılıyor" dedi. MTA'nın Türkiye'nin jeolojik yapısını güncelleştirme çalışması yaptığını, bu veriler elde olursa 17 Ağustos'ta yaşananların tekrarlanmayacağını belirten Doğan şunları söyledi:

"Hasar, zeminden, projeden ve yapımdan gelen hatalardan kaynaklanır. Bu denetimlere kimler yardımcı olur? Şu anda teknik üniversitelerin hepsinin deprem mühendisliği bölümü açılıyor. İTÜ Vakfı başvurulara yetişemiyor. Bayındırlık Bakanlığı bize de başvurarak destek istedi. Sistem henüz oluşmadı, ama oluşma yolunda adımlar hızla ilerliyor. Biz Bayındırlık Bakanlığı'na görüş veriyoruz, raporlar hazırlıyoruz. Depremde yıkılan binaların yerine yeni binalar yapılacak nasıl yapılmalı ve kontrol sistemi nasıl olmalı bunu irdeliyoruz."

Türk Loydu Vakfı devreye girdi
Yapı denetimi ve sigortası konusunda 30 yıldır denizcilik sektörüne hizmet veren Türk Loydu Vakfı, Bayındırlık Bakanlığı'nın "Yapı Denetimi ve Sorumluluk Kanun Tasarısı" konusunda oluşturduğu üç komisyon içine dahil edildi. Türk Loydu Vakfı Genel Müdürü Ali Eser, denetimin denizde ve karada benzer standartlar içinde yürümesi gerektiğini belirterek, "Şu anda tartışılan yapı denetimi ve sigorta konusu 30 yıldır deniz sektöründe yaptığımız modelin aynısı" dedi.

İhtiyaçlar biliniyor
Eser, şunları söyledi: "Sigortacılığın ve yerel yönetimlerin Türkiye gerçeği ile bakanlığın ihtiyaçlarını biliyoruz. Bize uygun işleyebilecek bir organizasyon şeması oluşturduk ve Bayındırlık Bakanlığı ile Müteahhitler Birliği'ne önerdik. Bu tasarıyla beraber inşaat sürecinin tümü İmar Yasası ve Afet Yasası gözden geçirilmek durumunda. Yerel yönetimlerin de teknik kadroları ya da müşavir firma ile desteklenerek zenginleşmesi gerek. Kurumların sertifikalanması, uzman mühendislerin yeterliliğinin onaylanması, test edilmesi gerek. Sistemin işlemesi zaman alacak. Ama belgeyi gören belediye, sigorta şirketi ve tüketici rahatlayacak. Sistem herkesi birbirine kontrol ettiriyor."

ESEN PİŞİRİCİ


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır