kapat

07.09.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
AB'ye adaylık heyecanı
TÜSİAD, Ekim ayında İtalya, İsveç, Finlandiya ve Yunanistan gibi Avrupa ülkelerinde AB adaylığı için lobi bombardımanına başlıyor

Şelale KADAK

AralarInda İtalya, İsveç, Finlandiya ve Yunanistan'ın da bulunduğu Avrupa ülkelerinden randevu alan Türk Sanayici ve İşadamları Derneği, Ekim ayında lobi bombardımanı yapacak.

Son gelişmeleri değerlendiren ve "Bu fırsatı kaçırmamalıyız" diyen TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Aldo Kaslowski, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) adaylığı konusunda sivil örgütlerinde harekete geçmesi gerektiğini söyledi. Kaslowski, TÜSİAD olarak önümüzdeki aydan itibaren AB ülkelerinde TÜSİAD'ın muhatabı olan kuruluşları ve politikacıları ziyaret edeceklerini vurguladı.

Son gelişmelerin depremle bir ilgisi olmadığını ancak depremin faydası olduğunu anlatan Kaslowski, "Bilhassa Yunanistan ve İtalya gibi ilişkilerimizin zedelenmiş olduğu ülkelerle ilişkilerin normale dönmesi için deprem fırsat yarattı. Yunanistan fırsatı iyi değerlendirdi. Aralık'ta Helsinki'deki toplantıda, diğer 11 ülkeyle aynı eşit şartlarda kabul edilebilir miyiz bilinmez ama Türkiye'nin bu fırsatı iyi değerlendirmesi gerekiyor" diye konuştu.

Geçen yıl Köln Zirvesi'nde karşı olan İsveç, İtalya gibi ülkelerin fikir değiştirdiğine dikkat çeken Kaslowski sözlerini şöyle sürdürdü: "Eğer ki iki ülke arasındaki en sorunlu konu olan Kıbrıs üzerinde herhangi bir taviz verilmezse, Yunanistan'ın birden vetodan vazgeçiyorum demesini beklememek lazım. Bunu normal karşılamalı. Yunanistan sadece bonkörlüğünden yapmaz. Kıbrıs konusunda bazı değişiklikler olması lazım. Kıbrıs'taki statüsü ve Kıbrıs'ın bu vesileyle Avrupa'ya entegre olabilmesine yönelik yol çizilmesi lazım. Bunu yapmadan Yunanistan'ın olumlu tavrı çok zor."

Adaylığımız tescillenmeli
Türkİye'nİn önünde büyük engel olan Yunanistan'ın tavır değişikliğinin çok önemli olduğunu belirten İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Meral Gezgin Eriş, "Helsinki Zirvesi'nde Türkiye'nin adaylığıtescil edilmeli"dedi. Önümüzdeki 3 ayı çok iyi değerlendirmek gerektiğini ve özellikle İsveç gibi bazı İskandinav ülkeleri olmak üzere AB ülkelerini bilgilendirmek için harekete geçilmesini isteyen Eriş, "Akıllardaki soru işaretlerini kaldırmak gerekiyor. İKV olarak AB başkentlerinde yoğun temaslarda bulunacağız" dedi. Eriş, AB'nin de Zirve'yi iyi değerlendirmesini isteyerek, "Beklenen sonuç oluşmazsa, Türkiye'de derin bir hayal kırıklığı olacak ve sanıyorum AB bunu görüyor" diye konuştu.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır