kapat

31.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Hey özgürlük!
Okulda sıralara, bembeyaz sayfalara yazdılar adını, özgürlüğün... Endonezya'nın sömürgesinde 24 yıl özgürlük mücadelesi veren Doğu Timor, sonunda referandumla bağımsızlığına kavuştu

Doğu Timor halkı ülke tarihinin en önemli oylaması için dün sandık başındaydı. 1974 yılına kadar Portekiz sömürgesi olan daha sonra da Endonezya'nın işgaline uğrayan Ada, 24 yıldır bağımsızlık mücadelesi veriyordu. 200 bin kişinin hayatına mal olan bağımsızlık mücadelesi dün yapılan referandumla nihai sonuca ulaşıldı. Ada'da bulunan 450 bin kayıtlı seçmen sandık başında giderek "Doğu Timor Endonezya'dan ayrılarak tamamen bağımsız bir devlet mi olsun, yoksa ana karaya bağlı özerk bir devlet mi ?" sorusuna cevap verdi. Halk, Endonezya hükümetinin "sınırlı bağımsızlık teklifini" düşündü.

Sonucu kestirmek için resmi sonuçları beklemeye gerek yok. Sandıktan "Bağımsız Doğu Timor" çıkmasına kesin gözüyle bakılıyor. Bağımsızlık için yapılan oylamada, öğle saatlerine göre kayıtlı seçmenlerin yüzde 79'u oyunu kullandı. Katılım oldukça yüksekti.

Silahlara veda!
Ramos-Horta, "Demokrasinin güzelliği ve oy sandığı, makineli tüfekler ve silahlardan daha önemli" diyerek, Doğu Timor'un bağımsızlığı için oy kullanmanın, Nobel Barış Ödülü'nü kazanmaktan daha onurlu olduğunu söyledi. Doğu Timor'daki Cakarta yanlısı milislerin liderlerinden Eurico Guterres, diğer siyasi ve milis liderlerine bölgeden kaçmamaları uyarısında bulundu.

Endonezya Adalet Bakanı Muladi, dün referandumda BM'yi bağımsızlık yanlısı tavır izlemekle suçladı.

Minik Ada'nın 487 yıllık mücadelesi
Nüfusu: 850 bin. 451 bin 792 kayıtlı seçmen var.

Seçmen sandıkları: 200 oy verme merkezinde 850 sandıkta oy kullanıldı.

Dini: Katolik

Ekonomisi: Cakarta'nın desteğiyle ayakta kalabiliyor. Sadece kahve üretiliyor.

Mali durum: Doğu Timor en fakir eyaletlerden biri. Çocuk ölümleri ve açlık had safhada.

1512: Portekizli denizciler adaya ayak bastı. Dili kenti başkent ilan edildi.

1859: Ada bölündü. Doğusu Hollanda'nın, batısı Portekiz'in elinde kaldı.

1895: Portekiz sömürüsüne karşı ilk ciddi ayaklanmalar başgösterdi.

1943: Avustralyalı komandolar, işgalci Japon kuvvetlere karşı girdikleri savaşı kaybetip çekildiler. Birçok Timorlu hayatını kaybetti.

1974: Lizbon'daki darbe, Doğu Timorlular'ı bağımsızlık için ümitlendirdi. Cakarta hükümetinin askerlerinin kılığına bürünen gerillalar Timor'a sızdılar. Aralıkta Endonezya işgali başladı.

1991: Dili'deki askeri güç, ayaklanmak isteyen binlerce kişiyi katletti.

1998: Diktatör Suharto istifa etti.

1999 Ocak: Yeni Başkan Habibie, Doğu Timor'a bağımsızlık verilebileceğini söyledi.

Temmuz: BM Genel Sekreterliği referandum gününü iki kez erteleyerek 30 Ağustos'a çekti.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır